ZENICA

Negativno 38 prvotestiranih štićenika Doma za stare

Zaraza otkrivena kod jednog administrativnog radnika, koji je od 22. aprila na godišnjem, te kod jednog medicinskog tehničara

U Domu za stare ukupno 74 štićenika. Arhiv

Avaz.ba / Fena

29.4.2020

Prva grupa od 38 testiranih štićenika Doma za stare Zenica negativna je na koronavirus, potvrdio je direktor te ustanove Kemal Efendić.

- Prva grupa naših štićenika testirana je u ponedjeljak, kada smo i dobili obavijest da je dvoje od 25 testiranih radnika bilo pozitivno. Svi smo testirani u subotu.

Svi prvotestirani štićenici su negativni, a jučer je testirana i druga grupa, u kojoj je bilo preostalih 36 korisnika naših usluga. Nadamo se da će i oni biti negativni, jer prema jutros objavljenim rezultatima iz Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, među novozaraženima nije bio niko iz Zenice.

Nadamo se da će tako i ostati. Na smještaju imamo ukupno 74 osobe - napominje Efendić. 


Efendić: Prvozaražena medicinska sestra se oporavila, uskoro se vraća na posao. Arhiv

On dodaje kako je zaraza otkrivena kod jednog administrativnog radnika, koji je od 22. aprila na godišnjem, te kod jednog medicinskog tehničara. Oba zaražena radnika, napominje Efendić, već se nalaze u izolaciji.

Prvozaražena medicinska sestra iz te ustanove, kod koje je zaraza otkrivena početkom ovog mjeseca, nakon provedenog liječenja, retestirana je dva puta i njeni su nalazi bili negativni, ali se iz predostrožnosti još nalazi u kućnoj izolaciji.

Ona bi se, napominje Efendić, prema planu koji su utvrdili epidemiolozi, trebala vratiti na posao 5. maja.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.