SARAJEVO

Pehar: Ne znam gdje se nalazi 80 respiratora

Svjetska zdravstvena organizacija još ne govori o nekim pozitivnim efektima liječenja krvnom plazmom

Respiratori iz Kine stigli u subotu. Agencije

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

29.4.2020

Odgovarajući na novinarska pitanja, član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je da ne zna gdje se nalazi 80 respiratora koji su u subotu došli u BiH.

Pojasnio je koja ustanova, odnosno koji pojedinac i kada tačno su napravili procjenu da je zdravstvenim ustanovama potrebno još 100 respiratora.

- Zavod za javno zdravstvo FBiH je 25. marta donio plan potrebne medicinske opreme i zaštitnih sredstava za javne zdravstvene ustanove koje su uključene u odgovor na pandemiju koronavirusa. Taj plan je usvojen i na sjednici Kriznog štaba ministarstva zdravstva i kao takav je poslan Federalnoj upravi civilne zaštite i nastao je na temelju podataka koji su nam dostavljeni s terena od javnih ustanova koje su radile samoprocjenu i to poslali nama na objedinjavanje - istaknuo je Pehar.

Davor Pehar. FENA

Dodao je da se u FBiH još ne provode klinička istraživanja u pogledu praćenja dinamike virusa.

- Koliko znam, mislim da nije bilo pokušaja izoliranja virusa, jer za takvo nešto trebaju sofisticiraniji laboratorji koje mi u FBiH nemamo - pojasnio je Pehar.

Kada je u pitanju liječenje koronavirusa krvnom plazmom, Goran Čerkez kazao je da se još nije ušlo u tu fazu.

- Obavio sam danas razgovor i važno je prenijeti da još nismo u toj fazi. I Svjetska zdravstvena organizacija još ne govori o nekim pozitivnim efektima ovog liječenja. Imamo pojedinačna iskustva, ali, prema informacijama, ni u regionu nije počelo liječenje s krvnom plazmom. To su procesi koje još treba ispitati - pojasnio je Čerkez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.