SAZNAJEMO

Afera "Respiratori": Novalićev kabinet traži hitno podatke od Solaka

U odgovoru koji je potpisao Hasan Ganibegović, direktor ureda premijera Fadila Novalića, traži se hitno postupanje Federalne uprave civilne zaštite

Vlada FBiH sve prebacila na Solaka. Avaz

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

29.4.2020

Agencija za javne nabavke BiH koja je tražila od Vlade FBiH svu dokumentaciju u vezi s nabavkom 100 respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova u FBiH, a koju je u BiH za 10,5 miliona KM uvezla firma "Srebrena malina" vlasnika Fikreta Hodžića, dobila je odgovore iz ove federalne institucije, ali ne onakve kakve je očekivala.

U prijevodu, kako stoji u odgovoru, Vlada Federacije BiH nema ništa s nabavkom respiratora. Istu tezu jučer je potvrdio i premijer Fadil Novalić.

U odgovoru koji je potpisao Hasan Ganibegović, direktor ureda premijera Fadila Novalića, traži se hitno postupanje Federalne uprave civilne zaštite, na čelu s direktorom Fahrudinom Solakom. To znači da Vlada od institucije za koju je nadležna, traži odgovore za sve postupke, da joj sve pripreme i dostave.


Faksimil odgovora Vlade FBiH: Hitan dopis Solaku. Avaz

- Radi postupanja i odgovora u skladu s nadležnostima, dostavljamo Vam akt Agencije za javne nabavke BiH od 27. aprila - navodi se u odgovoru Ganibegovića koji je poslan Agenciji za javne nabavke.

Sada ostaje nejasno ko je i kako ovlastio i Solaka da nabavlja medicinsku opremu za Federaciju te zašto je premijer Novalić na Sarajevskom aerodromu dočekao aparate za koje niko ne zna pouzdano jesu li uopće respiratori.

Novalić je tog dana izjavio:

 - Važna je pomoć naših prijatelja širom svijeta, kao i naših domaćih firmi i donatora, te koristim i ovu priliku da im zahvalim. Ali je važna i naša moć da, kao institucije, nabavljamo ono što nam je potrebno, naročito u nezapamćenim uvjetima konkurencije na tržištu medicinske opreme - rekao je Novalić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.