NAJAVA

Lagumdžija o nabavci respiratora: Sramotno, sunovrat moralnih, državnih i Božijih zakona

Namjerno ne koristim izraz „mafijaško ponašanje“, jer ovo pada ispod tog nivoa

Lagumdžija: Ne smijemo ih amnestirati s uvjerenjem da će ih stići Božija kazna. Arhiv

Piše: F. Karalić / Avaz.ba

29.4.2020

Dr. Zlatko Lagumdžija, predsjednik Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti i nekadašnji ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, dao je za „Dnevni avaz“ ekskluzivni intervju u kojem je analizirao aktuelnu situaciju u BiH.

Između ostalog, komentirao je aferu u vezi s nabavkom respiratora za FBiH.

- Skandalozno. Sramotno. Sunovrat moralnih, državnih i Božijih zakona. Ne znam ništa više od onoga što sam danas vidio u medijima. Ali odlično znam ljude, njihove moralne i intelektualne kapacitete i način razmišljanja i rada. Prirodno je da svako odgovara za svoj dio posla. Ali u delikatnim kriznim i političkim situacijama u kojima su ugroženi ljudski životi cijeli lanac odlučivanja podrazumijeva intenzivne konsultacije i višestruko propitivanje zakonitosti, moralnih vrijednosti i svih relevantnih okolnosti prije nego što to bilo ko potpiše.

Zato vam mogu sa sigurnošću reći da je ovo krizna situacija u kojoj se do vrha države i vladajućih stranaka znalo ili moralo znati zašto, ko, kako i pod kojim uslovima je došao do ovakve odluke – kaže Lagumdžija.

On ističe da se ovdje više ne radi o milionima koji su opljačkani, već o modelu ponašanja zasnovanom na neviđenoj bahatosti i nemoralu.

- Namjerno ne koristim izraz „mafijaško ponašanje“, jer ovo pada ispod tog nivoa. Ovaj „poslovni“ poduhvat s punim političkim pokroviteljstvom pokazuje da je vlast udarila moralno dno blata u kojem se ne samo lijepo nego i sigurno osjeća.

Ne smijemo ih zato amnestirati s uvjerenjem da će ih stići Božija kazna. Oni se toga svakako ne boje. Zato se nadam da će i oni koji su za ovo direktno po zakonu odgovorni, kao i oni koji su im dali političko pokriće, biti kažnjeni. Prvi pred sudom, a drugi pred narodom na izborima – zaključuje Lagumdžija.

Intervju čitajte sutra u printanom izdanju "Dnevnog avaza".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.