POSJETE

Satler danas u Mostaru uručio zaštitnu opremu za medicinske radnike u HNK

HNK najteže pogođen koronavirusom

Avaz.ba

29.4.2020

Uručena pomoć za zdravstvene radnike u HNK - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

U sklopu podrške Evropske unije borbi protiv koronavirusa u Bosni i Hercegovini, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Johan Satler (Johann Sattler) uručio je danas u Mostaru znatne količine medicinske opreme. 

Oprema u vidu zaštitnih rukavica, maski, kapa i zaštite za obuću uručena je Upravi za Civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), a bit će dostavljena medicinskim ustanovama u Kantonu.

Ambasador Satler istakao je da je Evropska unija mnogo puta do sada pokazala solidarnost s Bosnom i Hercegovinom.

- Nastavljamo s isporukom zaštitne medicinske opreme u cijeloj zemlji. S najvećim brojem zaraženih u Federaciji, ovaj kanton je u posebno teškoj situaciji. Zato mi je drago što možemo dati svoj doprinos medicinskim radnicima koji su na prvoj liniji odbrane od koronavirusa - izjavio je ambasador Satler.

Evropska unija do sada je za ovaj kanton isporučila opremu u vrijednosti većoj od 50.000 eura. Ukupna vrijednost medicinske opreme za ovaj kanton, kroz program EU pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa, iznosit će oko 300.000 eura, a uskoro se očekuje isporuka sedam respiratora, jednog rendgen aparata i dodatne zaštitne medicinske opreme. Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg je rekao: 

- Ovo je samo dio sveukupne pomoći koju će Evropska unija solidarno dati BiH , a samim time i našoj županiji koja je najpogođenija županija u Federaciji BiH. Ovo nam puno znači, s obzirom da mi imamo četvrtinu ukupno uposlenih zdravstvenih radnika u Federaciji, a ova oprema će biti raspoređena u 12 domova zdravlja i tri bolnice.

Evropska unija izdvojila je sedam miliona eura za pomoć BiH u borbi protiv Covida-19, a oprema se isporučuje u saradnji sa UNDP-om u BiH. Zaštitna medicinska oprema trenutno se isporučuje medicinskim ustanovama na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. U narednim danima očekuje se veća isporuka donirane medicinske opreme u vidu respiratora, rendgen aparata, EKG i ultrazvuk aparata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.