U PROTEKLA 24 SATA Testirano 1.030 uzoraka

Čerkez: U FBiH još 27 zaraženih, od naredne sedmice popuštanje mjera

Manji dio populacije koji ne provodi mjere, može da ugrozi i ovaj veći dio

Avaz.ba
30.04.2020 12:18

Goran Čerkez

Foto: Avaz

U Federaciji BiH je u protekla 24 sata testirano 1.030 uzoraka, od kojih je 27 pozitivno na Covid-19, potvrdio je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Federalnog štaba civilne zaštite. U ovom bh. entitetu od početka epidemije testirano je 17.295 osoba, a potvrđeno je 918 pozitivnih slučajeva. 

- U Hercegovačko-neretvanskom kantonu zaražena je 261 osoba, u Zeničko-dobojskom kantonu 180, u Sarajevskom kantonu 115, u Unsko-sanskom kantonu 91, u Zapadnohercegovačkom 84, u Tuzlanskom 81, u Srednjobosanskom 40, u Bosanskopodrinjskom 22 i u Posavskom tri slučaja. Trenutno je hospitalizirano 46 pacijenata, od kojih je četvero na respiratoru - rekao je Čerkez. 

On je potvrdio i da su u FBiH do sada od koronavirusa preminule 33 osobe, od kojih je 19 muškaraca i 14 žena. 

  • S današnje pres-konferencije FŠCZ-a
    S današnje pres-konferencije FŠCZ-a Foto: Avaz

S obzirom na to da predstoje prvomajski praznici, iz Federalnog štaba civilne zaštite pozvali su građane da se drže propisanih mjera, da nose maske i ne zadržavaju se u većim skupinama.

- Da pokušamo da ovaj produženi vikend ostane bez većih posljedica, to može samo ostati ukoliko svi zajednički budemo usmjereni ka tom cilju, kao što smo bili i do sada - rekao je Čerkez.

Napomenuo je da od naredne sedmice počinje popuštanje mjera, što će doprinijeti normalizaciji života.

- Veoma je bitno da ostanemo svi posvećeni mjerama koje smo predložili. Manji dio populacije koji ne provodi mjere, može da ugrozi i ovaj veći dio - rekao je Čerkez. 

Komentari

NA VRH