SARAJEVO

Musa: Zavod učestvovao samo u pripremi podataka o respiratorima

U Federaciji BiH provodi se vakcinacija protiv deset zaraznih bolesti

Sanjin Musa. Avaz

Piše: Avaz.ba

30.4.2020

U Federaciji BiH provodi se vakcinacija protiv deset zaraznih bolesti i izuzetno je bitno da se održi proces imunizacije u vrijeme pandemije koronavirusa, rekao je Sanjin Musa, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, napomenuvši da se posljednja sedmica aprila obilježava kao Sedmica imunizacije.

- Pružanjem pravovremene imunizacije pojedinci i zajednica ostaju zaštićeni. Osim toga, imunizacija predstavlja i smanjivanje tereta za zdravstveni sistem, naročito kada se on nalazi pred ovakvim izazovom, kao što je odgovor na Covid-19 - rekao je Musa. 



S današnje pres-konferencije. Avaz

Musa je pojasnio i jučerašnji slučaj iz SKB Mostar, gdje je preminula supruga direktora "Igmana" iz Konjica Đahida Muratbegovića, a koji se ranije oporavio od virusa. Podsjetimo, njegova supruga bila je u više navrata negativna na koronavirus, ali je klinička slika pokazala prisustvo Covida-19. Smrt nije zavedena u zvaničnoj bazi FŠCZ-a. Musa je pojasnio kako se razlikuju sumnjivi, vjerovatni i potvrđeni slučajevi.

- Laboratorijski potvrđen slučaj smatra se onaj kojem je laboratorijski utvrđen uzrok virus Covid-19. Slučajevi koji nisu laboratorijski potvrđeni, klasificiraju se na osnovu kliničke slike kao vjerovatni, zbog toga se ona ne nalazi u bazi koju vodimo, ali su ti podaci pohranjeni - pojasnio je Musa. 

Komentirajući spornu nabavku respiratora iz Kine, koje je nabavila kompanija "Srebrena malina", Musa je rekao da je Zavod za javno zdravstvo FBiH učestvovao samo u pripremi podataka i komunikaciji sa zdravstvenim ustanovama o potrebama respiratora te je naveo da će ostali detalji biti dostavljeni službenim saopćenjem. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.