KONFERENCIJA

Evropska komisija najavila više od 3,3 milijarde eura pomoći za zemlje zapadnog Balkana

EU će nastaviti rad na pripremama ekonomskog i investicijskog plana za regiju

Brkić tokom videokonferencije. MVPBiH

Avaz.ba

30.4.2020

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić učestvovao je na videokonferenciji ministara vanjskih poslova i evropskih integracija zapadnog Balkana s evropskim povjerenikom za politiku susjedstva i proširenje Oliverom Varelijem (Varhelyi).

Tokom videokonferencije, Vareli je informirao ministre o jučerašnjoj odluci Evropske komisije kojom se najavljuje više od 3,3 milijarde eura finansijske potpore Evropske unije i Evropske investicijske banke zemljama zapadnog Balkana.

Istaknuo je da je cilj ove potpore riješiti trenutne zdravstvene i humanitarne potrebe nastale usljed pandemije Covida-19, kao i pomoći socijalnom i ekonomskom oporavku regije. Najavljena finansijska podrška donesena je uoči samita EU - zapadni Balkan, koji će se održati 6. maja pod hrvatskim predsjedavanjem Vijećem EU kako bi se dodatno učvrstila potpora regiji.

Dodao je, također, da će EU nastaviti rad na pripremama ekonomskog i investicijskog plana za regiju radi rješavanja socioekonomskog utjecaja krize na modernizaciju privrede regije i nastaviti podržavati reforme kako bi se započeo smanjivati jaz u razvoju regije.

EU potvrdila blisko partnerstvo. Arhiv

Naveo je da je Evropska unija odlukom da pomogne zapadnom Balkanu potvrdila još jednom blisko partnerstvo i značaj koji pridaje ovoj regiji, najavivši, ujedno, i nastavak reformi neophodnih za napredovanje ka EU.

Zamjenik Brkić naglasio je značaj nastavka provedbe reformi radi što bržeg uključenja u EU integracije. Naveo je da se EU još jednom dokazala kao strateški partner u borbi protiv širenja Covida-19 i iskazao nadu da će tako biti i u razdoblju ekonomskog oporavka, za koji će biti potrebno mnogo vremena i novca.

Zamjenik ministrice pozdravio je pristup Evropske unije da se o konkretnim projektima na državnom ili regionalnom nivou razgovara što je prije moguće, a prva prilika za to će biti predstojeći samit u Zagrebu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.