RAZGOVOR

Dr. Jasmin Hodžić: Kako smo porodili ženu zaraženu koronavirusom

Nosili specijalna i zaštitna odijela, troje rukavice, maske, naočale i vizire

Doktori uoči poroda: Nosili zaštitnu opremu. Avaz

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

30.4.2020

Novi poduhvat u Kantonalnoj bolnici (KB) Zenica u vrijeme pandemije koronavirusa nakon što je u ovoj ustanovi operiran prvi slučaj pacijenta pozitivnog na Covid-19 dogodio se jutros, kada je carskim rezom uspješno obavljen porod Maglajke (24), koja je, također, pozitivna na koronavirus. 

Tim ljekara predvodili su ljekari dr. Jasmin Hodžić i dr. Tarik Zulović, koji su uspješno obavili porod majke, koja je na svijet donijela dječaka.


Troje rukavice

Doktor Hodžić ispričao je u razgovoru za “Avaz” detalje poroda, kazavši da je ovo operativno završenje poroda zahtjevnije od normalnih uvjeta, jer nose specijalna i zaštitna odijela, troje rukavice, maske, naočale i vizire.

- To je sva oprema koju smo imali, a pored toga što stvara toplotu, ograničava kretanje, na neki način smanjuje i vid, jer gledate kroz masku, naočale i vizir. To su otežavajuće okolnosti, ali smo ispoštovali sve procedure da bismo se zaštitili - govori on.

U svom dugogodišnjem radu tokom 14 godina obavio je na hiljade poroda, ali ova će mu svakako ostati urezana u pamćenje.

- Niko ni sanjao nije da ćemo se naći u ovakvoj situaciji. Ljekari, jednostavno, u takvim situacijama humano reagiraju, srcem i ne postavljaju mnogo pitanja hoće li se zaraziti ili ne, idu da pomognu - govori Hodžić.

Kaže da se jutros nijednog trenutka nije dvoumio da li da uradi porod ili ne.

- Nisam imao dileme. U suštini, to je moj posao, pa i u ovakvim uvjetima, da se nađemo na prvoj liniji odbrane. Iako je specifičan ambijent i način rada, sve je proteklo u najboljem redu. Porodilja se brzo probudila iz anestezije, odmah smo komunicirali. Beba je odmah proplakala, pregledana je - otkriva on.


Ljekari uspješno obavili porod. Avaz

Ističe da postoperativni tok teče bez problema, kao i to da je beba, također, testirana na koronavirus i da se čekaju rezultati.

Valja istaknuti kako je porod obavljen u posebnoj operacionoj sali za pacijente pozitivne na koronu koja se nalazi u glavnoj zgradi, odnosno u prostoru nekadašnjeg Odjela ortopedije. S obzirom na to da su ispoštovane sve procedure i da je tim imao neophodnu zaštitnu opremu, ljekari nastavljaju sa svojim radom.

Na kraju razgovora, doktor Hodžić poručuje da se građani, uprkos ublaženim mjerama, nikako ne smiju opuštati. 


Brojne inicijative

- Kada se vidi ovako nešto i suočite se s stvarnošću koju, možda, ne viđate šetajući gradom, onda budete svjesni situacije kao što stvarno jeste i iz svega toga bih poručio da ipak, iako su mjere ublažene, moramo voditi računa, jer se bojim da ćemo, ako olako shvatimo ove stvari, a nemamo priliku vidjeti ih svojim očima, doći u goru situaciju. Dakle, nikako da se ne opuštamo, jer ovo nije prošlo, da se ne dogodi da izgubimo u 90. minuti - zaključuje Hodžić za “Avaz”.

Ovaj poduhvat još je jedan pokazatelj spremnosti zeničke bolnice, opremljenosti, stručnosti i posjedovanja svih kapaciteta i kadra da odgovori svakom izazovu, pa i izazovu 21. stoljeća, koji je pokorio svijet.

Inače, Hodžić je predsjednik Kluba vijećnika SBB-a BiH Zenica u Gradskom vijeću Zenica te zamjenik predsjedavajuće, a do sada su usvojene brojne njegove inicijative kojima je građanima Zenice olakšan život.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.