REAKCIJE

SBB BiH ZDK: Apeliramo da se ustanove adekvatni kriteriji za raspodjelu pomoći

KB Zenica gravitira veći broj pacijenata nego pojedinim kliničkim centrima, a broj oboljelih je u ZDK, poslije Hercegovačko-neretvanskog kantona, najveći

Zenička bolnica. Ilustracija

D. Pa. / Avaz.ba

30.4.2020

Savez za bolju budućnost BiH Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) pita se da li životi građana ovog kantona vrijede manje nego životi građana u drugim kantonima. Ova reakcija SBB-a uslijedila je nakon odluke o podjeli medicinske pomoći za borbu protiv širenja koronavirusa.

Najnoviji povod za ovo obraćanje je činjenica da ZDK u raspodjeli "famoznih" respiratora dobiva svega njih pet te mnogo manje nego kantoni i gradovi s kojima bi se ZDK i grad Zenica mogli komparirati.

- Želimo naglasiti da Kantonalnoj bolnica Zenica gravitira veći broj pacijenata nego pojedinim kliničkim centrima te da je broj oboljelih u ZDK, poslije Hercegovačko-neretvanskog kantona, najveći.

Dok se zenički, ali i ljekari širom Kantona, uvažavajući svoju etiku, bore za život svakog pacijenta, bez pompeznih konferencija za medije, u miru i radno, kako to dolikuje, pitamo se do kada će se ZDK tretirati od strane Federacije po principu "nekome majka, a nekome maćeha".

Ovo nije prvi put da se na ovakav način odnosi prema ovom kantonu u situaciji pandemije koronavirusa. Sjetimo se samo famozne odluke o raspodjeli sredstava prema Kantona, koja je, srećom, poništena.

Savez za bolju budućnost BiH ZDK apelira ovim putem na sve organe u Federaciji BiH, državi BiH, da se ustanove adekvatni kriteriji za raspodjelu pomoći, što bi u ovom slučaju trebao biti prvenstveno broj stanovnika oboljelih od koronavirusa te eventualne tendencije širenja broja oboljelih s obzirom na to da je Maglaj općina u kojoj se iz dana u dan javlja sve više pacijenata inficiranih koronavirusom.

Ne tražimo povlašten položaj nego ravnopravan, kao što bismo ga tražili i za sve druge građane u Federaciji BiH. Ovo su vremena u kojima će se pamtiti svi potezi, a posebno oni koji ovaj proces dovode do ruba neregularnosti. 

Nadamo se da će se naš apel čuti te da će uroditi plodom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.