SAZNAJEMO

Formira se tim koji će istražiti aferu "Respiratori", uključeno i Tužilaštvo BiH

Radi se o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Agenciji za javne nabavke i dva Tužilaštva

Hodžić: Nabavio opremu. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

30.4.2020

U ponedjeljak će u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) biti održan sastanak na kojem će biti formiran operativni tim koji će raditi na aferi "Respiratori" koja se odnosi na nabavku medicinske opreme iz Kine za medicinske ustanove u Federaciji.

Radi se o nabavci vrijednoj 10,5 miliona KM iza koje, po ovlaštenju Federalne uprave civilne zaštite stoji poljoprivredno gazdinstvo "Srebrena malina" iz Srebrenica koja je u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića.

Ova afera danima je u centru pažnje bh. javnosti, s obzirom da je posao na uvozu respiratora dobila firma koja proizvodi maline i upitno je ko je, kako i na osnovu kojih referenci odabrao ovu kompaniju i TV voditelja.




SIPA: Sve dogovoreno. Avaz

Saznajemo da će, zbog ove afere, na sastanku prisustovati tužioci Tužilaštva KS, čelni ljudi i istražitelji SIPA-e, te predstavnici Agencije za javne nabavke BiH, ali će kako nam je potvrđeno prisustvovati i državni tužioci.

- Očekuje se i podrška Tužilaštva BiH s obzirom da je riječ o prekograničnom nabavci. Njima je već upućen poziv, ali je ranije Tužilaštvo KS formiralo predmet kako bi se provjerila i izuzela sva dokumentacija - otkriva naš izvor. 

Prema informacijama "Avaza", u Tužilaštvu KS na ovom predmetu rade dva tužioca, a sve nadzire glavna tužiteljica Sabina Sarajlija. 

- Ovdje je očito da su se nezakonito izuzeli iz javnih nabavki. No, pitanje je kako je uopće izabran Hodžić da nabavi ovu opremu - kaže naš izvor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.