PORUKE Glavni imam Medžlisa IZ u Srebrenici Damir ef. Peštalić

Vratimo se porodičnim vrijednostima, tako ćemo lakše prevazići iskušenja

Poslije svakog iskušenja dolazi milost, najbolji primjer za to je Srebrenica

F. Karalić

Damir ef. Peštalić

Foto: Arhiv


Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir ef. Peštalić u intervjuu za „Dnevni avaz“ govorio je o ramazanu, iskušenjima pandemije koronavirusa, pripremama za kolektivnu dženazu žrtvama genocida u Srebrenici...

Ogromna ozbiljnost

Ovo je drugačiji ramazan u odnosu na prethodne godine. Na snazi su zabrane okupljanja i ovaj put nema teravija, klanjanja u džamijama...  

- Ma koliko bilo teško ramazan dočekati u ovakvim okolnostima, dakle bez zajedničkih ibadeta, važno je istaći da samo mi kao narod ponosni na našeg reisu-l-ulemu, našu Islamsku zajednicu, koji su pokazali ogromnu ozbiljnost i stavili zdravlje ljudi u prvi plan. Nadamo se da ćemo s takvom odgovornošću ubrzo dočekati da se stanje normalizira, pandemija prevaziđe i samim time i vjerski život Bošnjaka u Bosni i Hercegovini i u svijetu vrati u redovne aktivnosti.

Osim odricanja od jela, pića, muslimani su tokom ovog ramazana i na iskušenjima koje nosi pandemija. Može li post dati snagu da se uspješnije nosimo s tim?

- Naravno, među stvarima koje post donosi svakom vjerniku su strpljenje i odgovornost. Mislim da će ovaj ramazan donijeti više druženja unutar porodica. A svjedoci smo da je značaj porodice u velikoj mjeri bio izgubljen prije ove pandemije, tako da trebamo ovo vrijeme iskoristiti u vraćanju porodičnim vrijednostima, a na taj način ne samo da ćemo lakše prevazići iskušenja nastala iz ove pandemije nego ćemo generalno ojačati naše društvo.  

Perspektiva i život

Srebreničani su prošli mnoga iskušenja tokom i nakon agresije na BiH. Kako se oni nose s ovim novim iskušenjima?

- Poslije svakog iskušenja dolazi milost. Najbolji primjer je Srebrenica. Nakon genocida i stanja u kome se Srebrenica zatekla poslije toga, danas, nakon velikog odricanja i truda, možemo svjedočiti novom životu u Srebrenici.

Zato molim naše ljude da budu strpljivi i uporni u ovom vremenu, a nekako sam siguran da će poslije biti mnogo bolje: cijenit ćemo bolje našu državu i konačno shvatiti da nam je ona najpreča i da u njoj ima perspektive i života.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na