PORUKE

Vratimo se porodičnim vrijednostima, tako ćemo lakše prevazići iskušenja

Poslije svakog iskušenja dolazi milost, najbolji primjer za to je Srebrenica

Damir ef. Peštalić. Arhiv

F. Karalić

30.4.2020

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir ef. Peštalić u intervjuu za „Dnevni avaz“ govorio je o ramazanu, iskušenjima pandemije koronavirusa, pripremama za kolektivnu dženazu žrtvama genocida u Srebrenici...

Ogromna ozbiljnost

Ovo je drugačiji ramazan u odnosu na prethodne godine. Na snazi su zabrane okupljanja i ovaj put nema teravija, klanjanja u džamijama...  

- Ma koliko bilo teško ramazan dočekati u ovakvim okolnostima, dakle bez zajedničkih ibadeta, važno je istaći da samo mi kao narod ponosni na našeg reisu-l-ulemu, našu Islamsku zajednicu, koji su pokazali ogromnu ozbiljnost i stavili zdravlje ljudi u prvi plan. Nadamo se da ćemo s takvom odgovornošću ubrzo dočekati da se stanje normalizira, pandemija prevaziđe i samim time i vjerski život Bošnjaka u Bosni i Hercegovini i u svijetu vrati u redovne aktivnosti.

Osim odricanja od jela, pića, muslimani su tokom ovog ramazana i na iskušenjima koje nosi pandemija. Može li post dati snagu da se uspješnije nosimo s tim?

- Naravno, među stvarima koje post donosi svakom vjerniku su strpljenje i odgovornost. Mislim da će ovaj ramazan donijeti više druženja unutar porodica. A svjedoci smo da je značaj porodice u velikoj mjeri bio izgubljen prije ove pandemije, tako da trebamo ovo vrijeme iskoristiti u vraćanju porodičnim vrijednostima, a na taj način ne samo da ćemo lakše prevazići iskušenja nastala iz ove pandemije nego ćemo generalno ojačati naše društvo.  

Perspektiva i život

Srebreničani su prošli mnoga iskušenja tokom i nakon agresije na BiH. Kako se oni nose s ovim novim iskušenjima?

- Poslije svakog iskušenja dolazi milost. Najbolji primjer je Srebrenica. Nakon genocida i stanja u kome se Srebrenica zatekla poslije toga, danas, nakon velikog odricanja i truda, možemo svjedočiti novom životu u Srebrenici.

Zato molim naše ljude da budu strpljivi i uporni u ovom vremenu, a nekako sam siguran da će poslije biti mnogo bolje: cijenit ćemo bolje našu državu i konačno shvatiti da nam je ona najpreča i da u njoj ima perspektive i života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.