1. MAJ

Praznik u vrijeme pandemije i ramazana: Bez protesta i slavlja

U BiH je još uvijek na snazi stanje prirodne nesreće, a u dva bh. entiteta su donesene različite mjere

Na snazi stanje prirodne nesreće. Avaz

Piše: Avaz.ba

1.5.2020

Širom svijeta danas se obilježava 1. maj, Međunarodni praznik rada. Iako se za ovaj praznik veže sindikalna borba za radnička prava, u našoj zemlji se on najčešće prolavlja u prirodi uz društvo i neizostavni roštilj. 

Međutim, ove godine je situacija drugačija. Vrijeme je pandemije koronavirusa, ali i ramazana. U BiH je još uvijek na snazi stanje prirodne nesreće, a u dva bh. entiteta su povodom prvomajskih praznika donesene različite mjere ograničenja. 

Tako je danas u Republici Srpskoj zabranjeno kretanje od 12 sati do subote u 5, a ista mjera na snazi i tokom vikenda, u subotu i nedjelju.


Kažne od 100 do 300 KM

U RS je jučer donesena i uredba po kojoj su pooštrene novčane kazne za nepoštivanje vanrednih mjera. Kaznom od 100 do 300 KM kaznit će se fizičko lice ako ne poštuje mjere kojima je naloženo korištenje lične zaštitne opreme, pridržavanje fizičke distance ili drugih mjera na javnim i radnim mjestima čiji je cilj sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti.

Propisane mjere kazne mogu izricati, osim nadležnih inspektora i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Komunalna policija.

Policijski sat u FBiH

S vilje sprečavanja širenja zaraze koronavirusa, Federalni štab civilne zaštite je donio odluku o privremenom vraćanju policijskog sata u ovom bh. entitetu. 

Tako je u Federaciji BiH danas, kao i drugog i trećeg maja zabranjeno kretanje od 22 do 5 sati. Osim toga, zabranjuje se i okupljanje više od pet osoba. 

Zabrana okupljanja više od pet osoba. Avaz

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo najavljeno je da će policija u ovom kantonu vršiti pojačane kontrole tokom prvomajskih praznika.

Iz MUP-a KS podsjetili su na zabrane kretanja starijima od 65 (osim ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 13 sati) i mlađima od 18 (osim utorkom, četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati). Prisustvo policije će biti pojačano kako na ulicama i trgovima, tako i izletištima. 

Ministar unutrašnjih poslova KS, Ismir Jusko je rekao da će policija biti prisutna gdje god postoji mogućnost okupljanja većeg broja ljudi, od Vrela Bosne do Darive.

Vrijeme posta

Kako je u toku i ramazan, mjesec u kojem je muslimanima naređen post, odnosno zabranjeno je konzumiranje bilo kakve hrane i pića od zore do zalaska sunca.

To je vjernike islamske vjere sveti mjesec jer je u njemu počela Objave Kur'ana, u mubarek noći Kadra. 

Kako su muslimani u Bosni i Hercegovini najbrojnija vjerska grupa, očekuje se da će i post danas spriječiti veća okupljanja građana. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.