BOSANSKA GRADIŠKA

Dodik: Milanovićevo napuštanje ceremonije znak normalizacije odnosa

Milanović je u Okučanima napustio obilježavanje godišnjice vojne akcije "Bljesak", nakon što je jedan muškarac istakao majicu s ustaškim pozdravom "Za dom spremni"

Milorad Dodik. Avaz

Fena

1.5.2020

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik smatra da je ispravno to što je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović napustio obilježavanje godišnjice vojne akcije "Bljesak" u Okučanima zbog isticanja ustaškog pozdrava.

- To je dobar put i pokazatelj da se odnosi u značajnoj mjeri počinju da normaliziraju - naveo je Dodik i dodao da vjeruje da će Hrvatska, kao i Srbi u cjelini, napraviti neki miroljubivi koncept koegzistencije gdje, kako kaže, neće biti sukoba.

Milanović je u Okučanima napustio obilježavanje godišnjice vojne akcije "Bljesak", nakon što je jedan muškarac istakao majicu s ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

Dodik je u izjavi novinarima u Bosanskoj Gradišci rekao da Srbi moraju imati kulturu sjećanja na svoje stradale.

- Ne dolazimo ovdje da se zavjetujemo na osvetu, već da izrazimo sjećanje na stradale i da se posvetimo miru – rekao je Dodik u Bosanskoj Gradišci na obilježavanju 25 godina od egzodusa 15.000 Srba iz zapadne Slavonije u hrvatskoj vojno–policijskoj akciji "Bljesak".


Spušteni vijenci. Fena

Naveo da će RS uvažavati svakoga ko nju uvažava te da će braniti svoje interese.

- Srpsko-hrvatski odnosi u historiji su jako teški. To pokazuje činjenica da desetak kilometara odavde hrvatska strana slavi pobjedu, a mi ovdje komemoraciju. I tako po pravilu, ako dodate i Bošnjake, onda je sva naša historija vezana za to da jedni obilježavaju pobjede, a drugi komemoracije... – ustvrdio je Dodik.

Kritizirao je OHR, jer je, kako je naveo, "neprijateljski usmjeren prema Srbima i RS". 

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović rekla je da je u akicji "Bljesak" 15.000 Srba protjerano iz svojih domova.

- Ne postoji opravdanje u bilo kojem radu i političkom procesu da se tako ponašate prema civilima – rekla je Cvijanović.

S mosta u Savu u Bosanskoj Gradišci spušteni su vijenci u znak sjećanja na sve ubijene i prognane Srbe, a izostalo je prisustvo građana ovom obilježavanju, jer su poštovane mjere zabrane okupljanja i primijenjene preporuke zaštite u vrijeme epidemije koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.