GRAČANICA Ni sunčan ni kišovit Prvi maj na sjeveru BiH

U romskoj porodici Muratović, koja se bavi skupljanjem otpada, skroman Praznik rada

Prije praznika sagradili šadrvan, maske skinuli dok ručaju, odstojanje poštuju

H. ČALIĆ

Porodica Muratović

Foto: H. Čalić


Izletišta na sjeveru BiH danas su poluprazna, što zbog mjera zaštite od koronavirusa, što zbog šućmurastog (ni sunčanog ni kišovitog dana). Malo kiša, malo sunce. Mlađi se i nekako snalaze u vikendicama i garažama, stariji ostali u kući. 

Reporter "Avaza" u romskom naselju Orahovica Donja, uz magistralni put M-4 Tuzla - Doboj, svratio je nakratko, da vidi ko to i kako u tek sagrađenom šadrvanu slavi Praznik rada, 1. maj. Raportirao mu je glavni gazda, Hazim Muratović (57) demobilisani borac Armije RBiH, koji preživljava kao i ostali Romi ovog naselja, skupljajući staro željezo. Cijena, veli, spala na bagatelu, ali nešto se mora raditi. Do njega supruga Šefika i prija Bahrija Mujić. Tu su i snaha Fadila, sin Enes i dvogodišnja unuka Enesa. Porodica Muratović na okupu.

  • Enes Muratović dobio bebu nakon 17 godina i dva mjeseca: Sprema jelo, ali ga ne jede, jer posti

    Enes Muratović dobio bebu nakon 17 godina i dva mjeseca: Sprema jelo, ali ga ne jede, jer posti

    Foto: Avaz


- Mi smo oni mladenci koje ste vi snimali kada smo se uzeli i napravili veliku svadbu o kojoj se i danas priča. Sedamnaest godina i dva mjeseca  čekali smo dijete i dobili ga prije dvije godine. Čekali smo, čekali i dočekali. Dao nam je Bog sreću. Za 15 dana ćemo proslaviti njen rođendan - kaže Enes Muratović, koji se također bavi skupljanjem otpadnog željeza. 

On je danas zadužen da pripremi bosanski lonac i kobasice na roštilju za oca, majku, suprugu, ali se usteže od jela, jer posti.

- Kako vidite, i poštujemo mjere zaštite. Po propisima smo odmaknuti jedno od drugoga. Maske smo skinuli samo dok ručamo. Moramo se čuvati. U našem romskom naselju niko nije zaražen i nadamo se da će tako ostati - reče glava kuće Hazim Muratović. 

NA VRH

Podijeli članak na