GRAČANICA

U romskoj porodici Muratović, koja se bavi skupljanjem otpada, skroman Praznik rada

Prije praznika sagradili šadrvan, maske skinuli dok ručaju, odstojanje poštuju

Porodica Muratović. H. Čalić

H. ČALIĆ

1.5.2020

Izletišta na sjeveru BiH danas su poluprazna, što zbog mjera zaštite od koronavirusa, što zbog šućmurastog (ni sunčanog ni kišovitog dana). Malo kiša, malo sunce. Mlađi se i nekako snalaze u vikendicama i garažama, stariji ostali u kući. 

Reporter "Avaza" u romskom naselju Orahovica Donja, uz magistralni put M-4 Tuzla - Doboj, svratio je nakratko, da vidi ko to i kako u tek sagrađenom šadrvanu slavi Praznik rada, 1. maj. Raportirao mu je glavni gazda, Hazim Muratović (57) demobilisani borac Armije RBiH, koji preživljava kao i ostali Romi ovog naselja, skupljajući staro željezo. Cijena, veli, spala na bagatelu, ali nešto se mora raditi. Do njega supruga Šefika i prija Bahrija Mujić. Tu su i snaha Fadila, sin Enes i dvogodišnja unuka Enesa. Porodica Muratović na okupu.



Enes Muratović dobio bebu nakon 17 godina i dva mjeseca: Sprema jelo, ali ga ne jede, jer posti. Avaz

- Mi smo oni mladenci koje ste vi snimali kada smo se uzeli i napravili veliku svadbu o kojoj se i danas priča. Sedamnaest godina i dva mjeseca  čekali smo dijete i dobili ga prije dvije godine. Čekali smo, čekali i dočekali. Dao nam je Bog sreću. Za 15 dana ćemo proslaviti njen rođendan - kaže Enes Muratović, koji se također bavi skupljanjem otpadnog željeza. 

On je danas zadužen da pripremi bosanski lonac i kobasice na roštilju za oca, majku, suprugu, ali se usteže od jela, jer posti.

- Kako vidite, i poštujemo mjere zaštite. Po propisima smo odmaknuti jedno od drugoga. Maske smo skinuli samo dok ručamo. Moramo se čuvati. U našem romskom naselju niko nije zaražen i nadamo se da će tako ostati - reče glava kuće Hazim Muratović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.