REAKCIJE

Reakcija HDZ-a: Ruska humanitarna pomoć nije problem, to je skretanje pažnje sa afere nabavke respiratora

Na utvrđenim činjenicama i iz prenesenog pozitivnog iskustva UKC-a Banja Luka, zatražen je dolazak istog ruskog humanitarno-medicinskog konvoja pomoći i SKB-u Mostar, navode iz HDZ-a

Čović: Zahvalio svima koji su voljni dati i daju doprinos u borbi protiv koronavirusa. Arhiv

Avaz.ba / Fena

1.5.2020

Iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH saopćeno je danas kako su tokom pojave pandemije koronavirusa, a u vidu rastuće međunarodne solidarnosti i duha zajedništva, kontaktirana brojne ambasade u Bosni i Hercegovini te kako je većina od njih ponudila pomoć pri suzbijanju širenja virusa na području BiH.


Pozitivno iskustvo

- Na utvrđenim činjenicama i iz prenesenog pozitivnog iskustva Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka, zatražen je dolazak istog ruskog humanitarno-medicinskog konvoja pomoći i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, koji je u proteklom tjednu boravio u Bosni i Hercegovini - navodi se u saopćenju.

Dalje se ističe kako je, u ovim zahtjevnim okolnostima i naporima, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović zahvalio svima koji su voljni dati i daju doprinos kako zdravstvenim tako i svim drugim ustanovama i institucijama u BiH koje direktno učestvuju u borbi protiv pandemije koronavirusa, bilo to u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru ili bilo kojoj drugoj sredini.


HDZ BiH. Arhiv

- Zdravstveni izazovi, socijalna osjetljivost, teška gospodarska situacija i sigurnosni izazovi s kojim se trenutno naša domovina Bosna i Hercegovina suočava, nikako i nikome ne smiju biti opredjeljenje za poticanje bespotrebnih političkih sukoba, utemeljnog na obmanama i lažima, što smo svjedoci kod konkretnog slučaja - navode iz HDZ-a BiH.

Također, dodaju kako "ovdje svjedočimo i providnom skretanju pažnje sa stvarnih afera, kao što je nedavna netransparentna nabavka respiratora proračunskim sredstvima".


Zajednički neprijatelj

- Hercegovačko-neretvanska županija kao jedna od najpogođenijih koronavirusom, trebala bi biti prioritetom za svaki vid humanitarne pomoći, svih naroda u Bosni i Hercegovini gledajući stvarne potrebe ove županije, neovisno o nacionalnoj strukturi stanovništva u ovoj situaciji. Koronavirus je svima nama zajednički neprijatelj i svaka politizacija je neprihvatljiva, u pitanju su ljudski životi i pružena pomoć je uvijek dobrodošla - navodi se u saopćenju HDZ-a BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.