RAMAZAN

Efendija Latifović: Shvatit ćemo značaj zdravlja i porodice

Najvažnije je da poštujemo propisane mjere i da sačuvamo zdravlje ljudi, kaže Zejnilović

Latifović: Izaći ćemo jači iz ovoga. B. Grgić

Piše: B. G. / Avaz.ba

1.5.2020

Zejnil ef. Latifović, glavni imam u Bosanskoj Gradišci, kaže da je s velikom radošću dočekao ramazan, uprkos pandemiji koronavirusa i mjerama koje su donijele  institucije i Rijaset Islamske zajednice u BiH.

Iako ni on, a ni najstariji vjernici ne pamte da je ramazan protekao bez iftara i masovnih okupljanja u džamijama, efendija Latifović smatra da će porodični ambijent nadomjestiti onaj socijalni, koji će izostati.

- Najvažnije je da poštujemo propisane mjere i da sačuvamo zdravlje ljudi. Potajno se nadamo da će doći do poboljšanja stanja i liberalizacije mjera u našoj zemlji u toku ramazana. Ali dobro je obilježiti ramazan i u ovoj situaciji. Vjerujem da ćemo iz svega izaći mnogo jači. Uvidjet ćemo značaj zdravlja, porodice, blagodati, prirode... - rekao je Latifović.


Latifović sa suprugom. B. Grgić

Efendija Latifović preporučuje vjernicima i da se posvete svojim svakodnevnim obavezama, hobijima, čitanju.

- Ja i supruga Mirnesa i djeca Ajla i Ahmed ćemo dosta vremena provesti i na porodičnom ranču, gdje uzgajamo voće i imamo 42 pčelinja društva. Boravak u prirodi iscjeljuje čovjeka, navodi ga na pozitivna razmišljanja. Ovaj specifični ramazan će nas navesti na razmišljanja, da uvidimo šta smo dobro činili, a šta nismo - kaže Latifović.

Ramazan bez slobode kretanja i s koronavirusom za vratom očeličit će vjernike, smatra glavni imam Zejnil Latifović.

- Nadajmo se da će nam ovo biti prvi i jedini ramazan u ovakvim uslovima. Pričat ćemo narednim generacijama o tome kako smo postili i proveli ramazan bez iftara i teravija, što i jesu njegove najveće čari. Ovo je veliko iskušenje za nas iz kojeg ćemo izaći jači i kao pojedinci i kao društvo. Zato pozdravljam sve vjernike svijeta i želim im sretan mjesec ramazana. Uvjeren sam da nećemo klonuti duhom, prebrodili smo mi i daleko veće nevolje preko glave - rekao je za "Dnevni avaz" Zejnil ef. Latifović, glavni imam u Bosanskoj Gradišci.

Efendija Latifović kaže da mu je posebno žao što se za vrijeme ramazana neće susresti s vjernicima koji žive i rade u Danskoj, Švedskoj, Austriji, Njemačkoj i drugim državama. Zatvorene granice i obavezni karantini su velika i nepremostiva prepreka.

- Uslišit će Allah naše molitve i srest ćemo se prvom prilikom. Molit ćemo se svakodnevno za zdravlje i prosperitet naših ljudi rasutih po svijetu, kao što i oni svakodnevno misle na Dubrave, Orahovu, Bosansku Gradišku i Bosnu - poručuje efendija Zejnil Latifović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.