SAOPĆENJE

Agencija za javne nabavke BiH pokrenula još jedan monitoring povezan s kupovinom respiratora

Naglašavaju da je pregledano više od 300 postupaka i podneseno pet krivičnih prijava samo u posljednjih 30 dana

Respiratori stigli u Sarajevo. Arhiv

Avaz.ba

1.5.2020

U namjeri preventivnog djelovanja na sprečavanju mogućeg kršenja Zakona o javnim nabavkama, a s obzirom na to da se, prema mišljenju javnosti, radi o jednoj od trenutno najvažnijih nabavki, Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine pokrenula je još jedan monitoring (praćenje postupka javne nabavke) povezan s nabavkom respiratora, navodi se u saopćenju ove agencije.

- Naime, jučer su u medijima izašle informacije o firmama koja će vršiti instalaciju i održavanje respiratora, na šta smo odmah reagirali dopisom, s traženjem detaljnog pojašnjenja o proceduri nabavke koja je izvršena za usluge održavanja respiratora.

Također, obratili smo se i firmama koje se spominju kao izvršitelji usluge održavanja i instaliranja da dostave informacije o spomenutoj nabavci – navode iz Agencije za javne nabavke, komentirajući nabavku 100 respiratora za potrebe Federacije Bosne i Hercegovine, a koja je izvršena putem poljoprivrednog gazdinstva „Srebrena malina“.

Ovaj kontroverzni posao koštao je 10,5 miliona KM.

Predstavnici Vlade FBiH dočekali isporuku respiratora. Arhiv

Iz Agencije dodaju da kontinuirano rade na praćenju postupaka javnih nabavki, a u uvjetima pandemije koronavirusa i pojačano praćenje postupaka, posebno pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja na temelju hitnosti.

- Naglašavamo da je pregledano preko 300 postupaka putem monitoringa i podneseno pet krivičnih prijava samo u zadnjih 30 dana. Još jednom pozivamo sve koji saznaju ili imaju informaciju o potencijalnim opisanim zloupotrebama u javnim nabavkama da ih prijave Agenciji za javne nabavke BiH na e-mail: [email protected] jer takve prijave mogu biti podnesene i anonimno bez otkrivanja identiteta prijavitelja.

Sve potencijalne zloupotrebe i kršenja Zakona o javnim nabavkama će biti detaljno pregledane i ako se utvrdi da je riječ o kršenju Zakona, protiv odgovornih osoba će biti podnesene krivične i prekršajne prijave – navode iz Agencija za javne nabavke BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.