PANDEMIJA

Ministrica zdravstva otkrila tajnu uspjeha Tuzlanskog kantona u borbi s koronavirusom

Reakcijom naših epidemiologa brzo smo hvatali prve, druge ili treće kontakte

Dajana Čolić. Arhiv

Avaz.ba

1.5.2020

Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona saopćio je da u posljednja 24 sata nije bilo novozaraženih koronavirusom. 

Ovo je osamnaesti dan u nizu da u tom kantonu nije zabilježen nijedan novi slučaj inficiranja Covidom-19. Od početka testiranja na području ovog kantona zabilježene su 84 pozitivne osobe. O borbi protiv koronavirusa za N1 govorila je ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić.

Čolić je objasnila zašto je ovaj kanton tako uspješno odgovorio na pandemiju.

- Tajna našeg uspjeha je da smo pravovremeno reagovali. Uveli smo mjere petnaestak dan prije drugih u Federaciji Bosne i Hercegovine i danas zbog toga imamo ovakav rezultat - kazala je ona.

Otkrila je da je najveći strah bio da virus ne uđe u zdravstveni sistem, ali...

- U drugu ruku, dobro je što se to desilo jer je lakše kontrolisati. Reakcijom naših epidemiologa brzo smo hvatali prve, druge ili treće kontakte. Moram zahvaliti i građanima Tuzlanskog kantona koji su se ponašali odgovorno i pratili sve naredbe. Naravno, u narednom vremenu će biti analiza poduzetih aktivnosti - poručila je ministrica i dodala kako dobre informacije koje je iznijela ne znače da je virus pobijeđen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.