PRENOSIMO

Prašović-Gadžo za N1: Tužilac iznenađen, jer niko nije uhapšen zbog respiratora

Komsija će zasjedati, a na tom zasjedanju će biti saslušani čelnici Federalne uprave civilne zaštite o svom radu

Sanela Prašović-Gadžo. Avaz

N1

2.5.2020

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine pokrenula je istragu o radu Federalne uprave civilne zaštite od proglašenja stanja prirodne nesreće u Federaciji BiH 16. marta 2020. godine. Tim povodom, gošća "Novog dana" na televiziji N1 bila je članica Komisije i zastupnica SBB-a Sanela Prašović-Gadžo.

Prašović-Gadžo kazala je da ova komisija ima mandat da radi na način da sama pokreće istrage te da su obavijestili Federalnu upravu civilne zaštite te su zatražili da u roku od pet dana dostavi Komisiji podatke o svim nabavkama koje su provodili od 16. marta do danas, odnosno o njihovom radu.

Istaknula je i da će Komisija, nakon što primi njihove informacije, zasjedati, a na tom zasjedanju će biti saslušani čelnici Federalne uprave civilne zaštite o svom radu.

Komisija za sigurnost upravo se uključila u cijeli ovaj slučaj zato što je opća nesigurnost građana, dakle građani su uznemireni pa, onda, možemo govoriti da je ugrožena i zdravstvena sigurnost građana. Mi uopće još ne znamo kakvi su to respiratori. Niz je tu informacija koje su plasirane u medijima, koje su vrlo indikativne, značajne i, s obzirom na to da je sutra Dan medijskih sloboda, želim čestitati ovaj dan medijima i posebno im zahvaliti što su išli u istraživačko novinarstvo. Da nije bilo novinara, ne bismo znali o ovoj nabavci. Sve se desilo upravo zahvaljujući novinarima. Mnogo toga je indikativno. Naprimjer, u ugovoru stoji da se roba mora isporučiti do 15. aprila, a isporučena je 30. aprila i nije sva isporučena. U ugovoru je jedna šifra respiratora, isporučena je pod drugom šifrom. Niz je podataka koji i laiku mogu izgledati da nisu uredu. Meni je najindikativnije to što je firma kojoj je osnovna djelatnost poljoprivreda, dobila ugovor. Agencija za javne nabavke kaže da su podnijeli krivične prijave. Jasno je da Tužilaštvo to mora istražiti - da li je tu bilo trgovine utjecajem, organiziranog kriminala, to je na Tužilaštvu. Nije urađeno kako je trebalo biti urađeno - istaknula je Prašović-Gadžo za N1. 


Sanela Prašović-Gadžo. N1

Odgovarajući na pitanje postoji li šansa da se ovaj slučaj završi kao regularan, odnosno da se sve zakamuflira, zastupnica SBB-a u Parlamentu FBiH kazala je kako zaista želi da vjeruje da se u BiH zakon još poštuje i da će pravosudne institucije reagirati na pravi način.

- Razgovarala sam sa jednim tužiocem, koji je rekao da je iznenađen, jer još nisu počela hapšenja, jer je toliko sve jasno, očigledno. Mene posebno iznenađuje Agencija za lijekove BiH, koja je izdala odobrenje firmi "Srebrena malina" da može uvesti respiratore nakon što su došli. To je sve vrlo čudno. Uznemirava me posebno način na koji se komunicira. I premijer Novalić i Alagić iz Federalne uprave civilne zaštite imaju manipulativan način komuniciranja s javnošću. Evo primjer. Novalić otišao na aerodrom, dočekao respiratore, tamo kazao da je Vlada FBiH izvršila nabavku, a kada je pokrenuta cijela priča, onda je Novalić dao izjavu i rekao da Vlada nema ništa s tim i da je Federalna uprava civilne zaštite zadužena za to. Prva izjava Alagić bila je da je "Srebrena malina" jedina firma koja je uspjela nabaviti neophodnu medicinsku opremu u roku. Po čemu je jedina, koje su druge firme? I nije u zadanom roku, rok je bio do 15. april i još rok nije ispoštovan, jer nisu došli svi respiratori - komentirala je.

O smanjenju plaća parlamentarcima, odnosno o tome hoće li se solidarisati sa sugrađanima, rekla je:

- U medijima sam čitala da je plaća u Federalnom parlamentu 5.000, 6.000 KM. Nisu to te plaće. Moja plaća je 2.700 KM, plus topli obrok oko 185 maraka i paušal 660 maraka. Administrativna komisija Predstavničkog doma donijela je odluku da se smanje primanja parlamentaraca u Predstavničkom domu, odnosno službena putovanja, paušali i tako dalje i sada će to od aprila biti realizirano. Očekuje se da to urade i druge institucije, počevši od Vlade FBiH, Doma naroda, zašto ne i Parlamenta BiH, gdje su plaće 5.000, 6.000 KM kako bi se preusmjerilo za pomoć realnom sektoru, ako ide realnom sektoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.