OBILJEŽAVANJA U povodu 2. maja, jednog od najznačajnijih datuma u historiji grada Sarajeva

MESS: Film i knjiga "Bio je lijep i sunčan dan" na društvenim mrežama

Prvi program koji počinje u 13:30 sati je dokumentarni film "Bio je lijep i sunčan dan"

Avaz.ba
02.05.2020 12:19

Film se može pogledati na Facebook stranici Festivala

Foto: Ilustracija

Festival MESS danas će organizirati cjelodnevni online kulturni program na društvenim mrežama povodom obilježavanja 2. maja, jednog od najznačajnijih datuma u historiji grada Sarajeva, kada je, prije 28 godina, ono odbranjeno.

Prvi program, koji počinje u 13:30 sati, je dokumentarni film "Bio je lijep i sunčan dan", saopćila je Press služba Festivala.

Film se može pogledati na Facebook stranici Festivala MESS, Sarajevskog ratnog teatra SARTR ili u okviru programa Televizije Sarajevo. Nakon toga, na Faceboog stranici Festivala MESS emitirat će se zapis za koji je muziku radio Nedim Zlatar, a dijelove iz knjige čitaju novinari Ognjen Blagojević i Jasmina Đikoli.

Posljednji u nizu programa bit će digitalno izdanje knjige "2. maj 1992. Bio je lijep i sunčan dan", koja će od 19 sati, u okviru Biblioteke MESS, biti dostupna svima na Facebooku, Instagramu te Issuu profilu Festivala MESS.

  • Kreševljaković: Producent filma
    Kreševljaković: Producent filma Foto: Arhiv

Film "Bio je lijep i sunčan dan" nastao je u koprodukciji Televizije Sarajevo i Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a, snimljen je po istoimenoj knjizi čiji su izdavači Festival MESS i VideoArhiv te predstavi nastaloj u režiji Tanje Miletić-Oručević.

Sagovornici u tom ostvarenju su autori priča iz knjige i glumci iz predstave koji svjedočanstvima vraćaju u jedan od najznačajnijih dana u historiji grada Sarajeva.

Autorica filma je Sanela Kapetanović, autor muzike je Nedim Zlatar, a producent filma je Nihad Kreševljaković, saopćeno je.

Komentari

NA VRH