SJEĆANJA Penzionisani general Armije RBiH za "Avaz"

Jovan Divjak o 2. maju 1992. godine: Spriječili smo želju Karadžića da podijeli Sarajevo

Divjak kaže da su se tada oduprijeli i suprotstavili oklopnoj nemani jugoslavenske vojske

M. Aščić / Avaz.ba

Divjak: Nismo dali Sarajevo

Foto: Arhiv


Jovan Divjak, penzionisani general Armije RBiH, govoreći o 2. maju, danu koji se obilježava kao dan odbrane Sarajeva, kazao je za "Avaz" da je to bila bitka za Sarajevo, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Za svoj grad

Divjak kaže da su se tada oduprijeli i suprotstavili oklopnoj nemani jugoslavenske vojske.

-  Činjenica je da je to više bio doprinos tog patriotizma, ljubavi za svoju ulicu, za svoju porodicu, za svoj grad. Tako ja to gledam. Svi su uzeli svoje učešće. Niko nije želio da mu uzmu grad, ulicu... – prisjeća se Divjak.

  • Divjak: Svi su dali doprinos

    Divjak: Svi su dali doprinos

    Foto: Arhiv


Kada govorimo o 2. maju, kaže Divjak, veoma je značajno da je tada izvršena artiljerijska priprema za napade na mnoge objekte.

Danas ljudi malo više insistiraju na Aerodromu Sarajevo i predsjedniku Aliji Izetbegoviću, a malo se govori o borbenom djelovanju. Oni su sve industrijske objekte gađali tog dana. Sve je bilo pripremljeno i sve se znalo. Od „Pošte“ do „Elektroprivrede“. U takvom haosu, vojničkom, zahvaljujući hrabrosti, suprotstavili smo se i spriječili želju Radovana Karadžića da podijeli Sarajevo na dva dijela – kaže Divjak.

Svi skupa

On se prisjeća da je to bila prva vojna strategija Karadžića.

Željeli su da lijevi dio Sarajeva pripadne RS, a desni da se da muslimanima. Oni su htjeli, ustvari, da se odvoje Srbi od Bošnjaka i Hrvata - tvrdi Divjak.

On smatra da je Štab Teritorijalne odbrane BiH preduzeo mjeru da se spriječi dolazak iz pravca Vraca i Nedžarića i da je imao utjecaja na organiziranje otpora.

- Nisu to bile samo Patriotska liga i Zelene beretke. Osim toga, imali smo kasarne JNA u Sarajevu. Imali smo rezerviste iz Srbije na Pofalićima. Svi su pucali. I sada u takvoj situaciji, bez prave vojske, uspjeli smo da zaustavimo ulazak u grad. Nikada od tada nisu ušli. Mi jesmo izgubili neke dijelove, ali nismo dozvolili ulazak u grad. Svi su bili kao jedno da se ne dozvoli da uđu s vojskom i da spale Sarajevo – kaže Divjak.

NA VRH

Podijeli članak na