POJAŠNJENJE

Radončić: Rusi su pogriješili, Turković je u oba slučaja bila u pravu

Dva ministarstva predložila su Ministarstvu vanjskih poslova BiH - što je u skladu sa Zakonom - da sve, na odlučivanje, treba uputiti prema Predsjedništvu BiH

Radončić i Turković. Avaz

Avaz.ba

2.5.2020

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić oglasio se na svom Instagram profilu povodom medijskih špekulacija o dolasku ruskog kontingenta za Mostar. 

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti: 

- Povodom raznih medijskih pitanja zašto je ministar sigurnosti BiH prvo, navodno, pustio dolazak sanitetskog vojnog kontingenta iz Rusije da sleti u Banju Luku, a sada nije dao saglasnost za njihov ulazak u BiH kopnenim putem prema Mostaru, treba pojasniti nekoliko činjenica. 

Prvi ulazak, odnosno slijetanje tri aviona iz Rusije, odobrilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, a ne Ministarstvo sigurnosti BiH.

To pokazuje i dokument koji stavljamo javnosti na uvid.

Ali, u tome nema ničega nezakonitog.

Ministrica Turković postupila je u skladu s Odlukom Vijeća ministara BiH da humanitarna pomoć i medicinski radnici iz drugih država mogu ulaziti u BiH i da su oni izuzeti odlukom o zabrani ulaska stranaca u našu zemlju.


Faksimil saglasnosti. Instagram

Naime, Ambasada Ruske Federacije u BiH u noti prema Ministarstvu vanjskih poslova BiH tada uopće nije navela da se radi o osoblju s vojnim činovima i o vojnomedicinskoj opremi.

Međutim, drugi zahtjev, odnosno nota Ambasade Ruske Federacije u BiH prema MVP-u za ulazak istog konvoja i lica preko kopnene granice, ovog puta je sadržavala znatno detaljniji spisak vojno-tehničkih sredstava, imena i prezimena medicinskog tima, ali i njihove vojne činove!

To je značilo da Ministarstvo vanjskih poslova BiH, za razliku od ranijeg slijetanja i dolaska u Banju Luku, to više nije moglo označiti humanitarnim djelovanjem.

Potpuno normalno, zatražilo je postupanje Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva sigurnosti BiH.

Kao što je poznato, dva ministarstva predložila su Ministarstvu vanjskih poslova BiH - što je u skladu sa Zakonom - da sve, na odlučivanje, treba uputiti prema Predsjedništvu BiH.

To je legalistički pristup u skladu s novonastalim spoznajama i okolnostima.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

RUSI SU DALI RAZLIČITE ULAZNE PODATKE: Povodom raznih medijskih pitanja zašto je ministar sigurnosti BiH navodno prvo pustio dolazak sanitetskog-vojnog kontigenta iz Rusije da sleti u Banja Luku, a sada nije dao saglasnost za njihov ulazak u BiH kopnenim putem prema Mostaru, treba pojasniti nekoliko činjenica. Prvi ulazak, odnosno slijetanje tri aviona iz Rusije, odobrilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, a ne Ministarstvo sigurnosti BiH. To pokazuje i dokument koji stavljamo javnosti na uvid. Ali, u tome nema ničeg nezakonitog. Ministrica Turković je postupila u skladu sa Odlukom vijeća ministara BiH da humanitarna pomoć i medicinski radnici iz drugih država mogu ulaziti u BiH i da su oni izuzeti odlukom o zabrani ulaska stranaca u našu zemlju. Naime, Ambasada Ruske Federacije u BiH, u noti prema Ministarstvu vanjskih poslova BiH, tada uopće nije navelo da se radi o osoblju sa vojnim činovima i o vojno-medicinskoj opremi. Međutim, drugi zahtjev, odnosno nota Ambasade Ruske Federacije u BiH prema MVP, za ulazak istog konvoja i lica preko kopnene granice, ovoga puta je sadržavala znatno detaljniji spisak vojno-tehničkih sredstava, imena i prezimena medicinskog tima, ali i njihove vojne činove! To je značilo da Ministarstvo vanjskih poslova BiH, za razliku od ranijeg slijetanja i dolaska u Banja Luku, to više nije moglo samostretiralo označiti humanitarnom djelovanjem. Potpuno normalno, zatražilo je postupanje Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva sigurnosti BiH. Kao što je poznato, dva ministarstva su predložila Ministarstvu vanjskih poslova BiH - što je u skladu sa Zakonom - da sve, na odlučivanje, treba uputiti prema Predsjedništvu BiH. To je legalistički pristup u skladu sa novonastalim spoznajama i okolnostima.

Objavu dijeli Fahrudin Radončić (@radoncicfahrudin)

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.