ALARMANTNO

Privatne stomatološke ordinacije su ugrožene, mnogi će dobiti otkaze

Od 24. marta morali zatvoriti ordinacije

Stomatološke ordinacije: Teško pronalaze zaštitnu opremu. Arhiv

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

3.5.2020

Pandemija koronavirusa dovela je u tešku situaciju brojne stomatologe u našoj zemlji koji su zbog mjera zaštite i odluke štaba od 24. marta zatvorili ordinacije. 

Prema riječima Nermina Ljubunčića, predsjednika Sekcije privatnih stomatoloških ordinacija i zubotehničkih laboratorija, svjetske preporuke su da se rade samo hitni slučajevi. 

Epidemiološka slika

- Ali, u privatnom sektoru to je nemoguće zbog teškog pronalaska zaštitne opreme. Na nivou naše zemlje to su uradile državne poliklinike, ambulante i domovi zdravlja jer su imali pomoć od kriznih štabova – kaže on pojašnjavajući da se radi o krvarenjima, ublažavanju jakog bola, liječenju infekcija...

Takvi pacijenti moraju proći trijaže i imati negativnu epidemiološku sliku da bi bili tretirani. Uprkos tome, dodaje, ni ta oprema nije stopostotna zaštita i parcijalno ih štiti.

Ljubunčić: Pacijenti moraju proći trijaže. Arhiv

- Troslojne maske nestaju i manje ih je na tržištu. Tako da će nam se morati, kada ovo prođe, omogućiti adekvatna oprema da bismo nastavili rad. Činjenica da smo brzo ostali bez maski i rukavica ukazuje na potrebu da nadležni prepoznaju njihovu proizvodnju, kao nekada, da imamo vlastite kapacitete – smatra Ljubunčić.

Kada se radi o privatnim ordinacijama, Ljubunčić ističe da će mnogi morati smanjiti kapacitet uposlenih jer su mjere došle veoma kasno, zbog čega su mnogi dobili otkaz.

- Privatne stomatološke ordinacije u BiH su ugrožene zbog pandemije, svi mi kontaktiramo i to je činjenica. Ovo je izbacilo na površinu niz problema s kojima smo ranije bili suočeni, ali i one koji nas tek očekuju. Plan je osnovati udruženje na nivou države pa da se na taj način djeluje i traže rješenja - govori on.

Ogromni gubici

Dodaje i da će kada pandemija prođe vladati strah kod stomatologa, ali i pacijenata, te da će mnogi pretrpjeti ogromne gubitke jer su uložili dosta novca u opremu. 

Ostat će i bez radne snage, ali i opreme čiji rok istječe i mora se baciti.

Kako pomoći stomatolozima

Ljubunčić smatra da bi stomatolozima mogle pomoći jedino olakšice kakve se budu pravile prema svim drugim sektorima.

- Do poskupljenja pojedinih potrošnih materijala je došlo. Moraju se vratiti cijene kakve su bile prije, da ordinacije ne moraju podići cijene usluga. Također, država nas, barem u ovim mjesecima, treba subvencionirati, da se ne zaobiđu nosioci stomatoloških djelatnosti te da i njima država izađe ususret – zaključuje on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.