NOVI DETALJI U vezi s uplatom novca i računom ne štima mnogo toga

"Srebrena malina" se kreditno zadužila da uplati PDV?!

Prema podacima kompanije LRC d.o.o., firmi "Srebrena malina" u februaru blokiran račun, a tri dana kasnije aktivirali su pet novih, u tri banke

M. Aščić / Avaz.ba

Respiratori stigli 25. aprila, preuzeti pet dana kasnije

Foto: Fena


Finansijsko-obavještajni odjel Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uveliko već radi na predmetu nabavke 100 respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova u Federaciji.

Operativni tim

Iza ove nabavke stoji poljoprivredno gazdinstvo "Srebrena malina", čiji je vlasnik TV voditelj Fikret Hodžić, a osim SIPA-e, provjere obavlja i Tužilaštvo KS, koje je predmet formiralo prije pet dana.

U najavi je formiranje i operativnog tima, u koji će se u ponedjeljak uključiti i Tužilaštvo BiH sa tri tužioca. Tužilaštvo KS već je angažiralo dva, a SIPA skoro pet ljudi.

No, prema dosadašnjim provjerama, kako saznajemo iz izvora bliskih policijskim agencijama, mnogo toga ne štima kad je u pitanju obavljena novčana transakcija u iznosu od 10,5 miliona KM, koliko je "Srebrena malina" dobila od Federalne uprave civilne zaštite za uvoz ovih medicinskih aparata.

  • Hodžić: Kako je izabran za ovaj posao

    Hodžić: Kako je izabran za ovaj posao

    Foto: Facebook


Prema nezvaničnim podacima, sada se pokušava ući u trag novcu, jer više, navodno, nije evidentiran na računima u Bosni i Hercegovini. Prema ugovoru između "Srebrene maline" i Federalne uprave, novac je avansno uplaćen i položen 3.aprila.

No, on nije više evidentiran na računima i BiH nego je, navodno, odmah prebačen na račune u druge zemlje. Za sada nema potvrde ni da je uplaćen na račun firme iz Šangaja koja je isporučila aparate. Sumnja se da je novac uplaćen na više računa u nekoliko stranih zemalja koje su bile uključene u ovaj posao, što SIPA, također, provjerava.

U prilog tome govori i da se, kako nezvanično saznajemo, Hodžić prethodnih dana morao zadužiti za 1,1 milion maraka kod jedne komercijalne banke u Sarajevu kako bi platio PDV?! 

Upravo je, navodno, s računa ove banke na račun Uprave za indirektno oporezivanje 30. aprila u jutarnjim satima uplaćeno 1.078.878,87 maraka.

Dan prije, "Srebrena malina" priložila je i uplatnicu UIO-u BiH o uplaćenim carinskim obavezama kako bi respiratori mogli biti odvezeni na plato Federalne uprave civilne zaštite.

  • Podaci firme LRC o transakcijskim računima "Srebrene maline"

    Podaci firme LRC o transakcijskim računima "Srebrene maline"

    Foto: Avaz


No, da sve bude indikativnije, pravo je pitanje kako je Hodžić dobio ne samo kredit od 1,1 milion KM za uplatu PDV-a nego i kako je uopće na sve poslovne rezultate firme (400.000 KM prihoda) izabran da dobije ovaj višemilionski posao.

Pet računa

Prema podacima kompanije LRC d.o.o. Sarajevo, kao najstarije i najveće bonitetne firme u BiH, koja posjeduje značajnu bazu podataka o svim registriranim bh. privrednicima, njihovim računima i doprinosima, "Srebrenoj malini" je 21. februara ove godine blokiran račun. Ali, samo tri kasnije, ova firma otvorila je pet računa u tri banke.

Državna agencija za istrage i zaštitu čeka i podatke iz Kine o tome ko je i kako izabran za ovaj posao.

NA VRH

Podijeli članak na