DOBROVOLJAČKA

Topić za "Avaz": Obični narod je u farmericama pružio otpor četvrtoj vojnoj sili

Nikada nam neće oprostiti što smo mi odbranili grad

Dževad Topić Topa. Anadolija

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

3.5.2020

U nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu danas je obilježeno 28 godina od odbrane grada i BiH od agresorskog napada 3. maja 1992. godine. Predstavnici Udruženja "Zelene beretke" odali su počast saborcima i građanima Sarajeva koji su na tom mjestu stradali, a zbog pandemije koronavirusa, okupili su se u manjem broju.  

Među njima ove godine nije bio jedan od pokretača otpora, komandant Vojne policije regije Sarajevo Dževad Topić Topa. Kako je pojasnio za "Avaz", zbog godina i naloženih mjera, nije se mogao pridružiti svojim saborcima. 

- Ja sam u ovoj kategoriji starijih od 65 godina. Svi smo u nekim godinama gdje nije uredu da se sastajemo. Pandemija je naš nevidljivi neprijatelj i ovo je prvi put ovako prošlo od agresije do danas, da se nije obilježilo na dostojan način - rekao je Topić za "Avaz". 

On je najavio kako će se pokretači otpora sutra prisjetiti boraca koji su svoje živote dali za odbranu grada i BiH. 

Topić u farmericama branio grad. Arhiv

Da je neprijatelj 2. i 3. maja ušao u grad i ostvario svoje namjere da pokori Sarajevo, kaže Topić, bila bi ovo "druga Bijeljina". 

- Ja mislim čak da bi tada u Sarajevu bilo gore nego u Srebrenici. Ali, mi smo se u farmericama i patikama suprotstavili toj vojnoj sili i nismo dozvolili da uđu u grad. Kako koja godina ide, sve se više pokazuje šta je jedan običan narod, koji se digao da zaustavi četvrtu silu Evrope, napravio 2. i 3. maja. To su veliki datumi za BiH. Da nismo to tada uradili, mislim da bi se desio užas - rekao je Topić. 

Topić se u vrijeme dešavanja u Dobrovoljačkoj nalazio na drugom frontu, kod Pozorišta, gdje je zaustavio kolonu niških specijalaca. Ističe da su činjenice jasne, zna se gdje je ko bio i šta se dešavalo, kao i broj žrtava uprkos pokušaju kalkulacija. 

- Milutin Kukanjac je imenom i prezimenom pobrojao žrtve u Dobrovoljačkoj. Oni nama neće nikada oprostiti što smo mi odbranili grad i na sve načine pokušavaju da naprave da su bile stotine žrtava. Zna se tačno kako je ko poginuo - poručio je Topić. 

Prema podacima Tužilaštva BiH, smrtno je stradalo sedam, a ranjeno je 14 osoba. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.