KRIZNI ŠTAB

Čerkez: U FBiH još 10 zaraženih, vidjet ćemo šta nas čeka u septembru

Čerkez: Situacija je pod kontrolom. Arhiv

Piše: A. Č. / Avaz.ba

3.5.2020

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez rekao je da je u protekla 24 sata zabilježeno 10 novih pozitivnih slučajeva od 557 testiranih. Do sada je ukupno 978 pozitivnih slučajeva u Federaciji, a testirane su 19.033 osoba.

- Što se tiče stanja u bolnicama, 39 je na liječenju i dva su na respiratorima. Također, pozitivno je da imamo ukupno 426 oporavljenih, a u protekla 24 sata čak 41. Smrtnih slučajeva imamo 33, a situacija je pod kontrolom. Nastavljamo da pratimo epidemiološku situaciju i prema tome ćemo predlagati mjere Kriznom štabu - rekao je Čerkez.

Odgovarajući na pitanja novinara, Čerkez je rekao da se u proteklom periodu najviše ulagalo u testove i u opremu, kao i u sve ono što je potrebno u borbi protiv pandemije.

- Smrtnost u Federaciji  u odnosu na broj oboljelih je 3,5 posto, što je zadovoljavajuće ako uporedimo s drugim zemljama. Kada govorimo da li je to niska smrtnost, bitno je reći da moramo porediti i zemlje regiona i Evrope. U Belgiji je velika smrtnost, skoro 16 posto, u Španiji, Italiji i Engleskoj skoro 15 posto. Kod nas je niža smrtnost, jer smo poduzeli mjere i uspjeli smo da odgovorimo na prvi udar. Epidemija nije gotova, ali vidjet ćemo šta nas čeka u septembru i oktobru - rekao je Čerkez.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.