REAKCIJA

Komšić: Specijalno djelovanje Rusa iz razloga koji nisu medicinski

Siguran sam da ove činjenice znaju i oni koji su pozivali jedinicu ruske vojske kao navodnu pomoć u borbi protiv koronavirusa, kaže Komšić

Komšić: Dolazak potpuno nepotreban. Arhiv

M.Aš. / Avaz.ba

3.5.2020

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić istaknuo je u izjavi za javnost nekoliko bitnih činjenica u vezi s dolaskom ruske vojne jedinice, koja je, navodno, već izvršila dezinfekciju bolničkih kapaciteta u Banjoj Luci te pokušala obaviti sličan posao u bolnici u Mostaru.

- Svaki klinički centar, ako nije sam u mogućnosti obaviti dezinfekciju prostora kliničkog centra, može angažirati firmu ili firme koje se bave takvim poslovima. Potpuno sam siguran da su klinički centri u Banjoj Luci i Mostaru i ranije angažirali takve firme, koje efikasno mogu obaviti taj posao - rekao je on.


Komšić: Sve je poznato. Arhiv

U slučaju da navedene službe ili firme nisu u mogućnosti da obave taj posao, iste te kliničke centre upućujem na jedinicu ABHO zaštite Oružanih snaga BiH, koje takav posao mogu obaviti čak i bolje od navedene jedinice ruske vojske, smatra Komšić.

- Siguran sam, također, da ove činjenice znaju i oni koji su pozivali jedinicu ruske vojske kao navodnu pomoć u borbi protiv koronavirusa. Sve ovo, naravno, otvara pitanje koji je stvarni cilj pozivanja i dolaska ruske vojne jedinice u BiH, i to baš u Banju Luku i Mostar, kada u BiH postoje i firme i vojne jedinice koje taj posao mogu obaviti i brže i efikasnije - istaknuo je.

"O načinu njihovog prvog ulaska u BiH, kao i proceduri na granici BiH prilikom izlaska te jedinice iz zemlje i povratka iste u Republiku Srbiju, informaciju može dati Granična policija BiH".

- S obzirom na to da je prisustvo ove jedinice ruske vojske na teritoriji naše zemlje potpuno nepotrebno i s obzirom na to da je ova jedinica pozivana u BiH iz sasvim drugih razloga od onih koji su javno navedeni te da je riječ o jednoj vrsti, kako to vole reći vojnici i obavještajci, aktivnosti tzv. specijalnog, psihološkog djelovanja, smatram da ista niti je trebala dolaziti u BiH niti se treba ponovo vraćati. Kao član Predsjedništva BiH, želim javno reći da sam apsolutno protiv ovakvih aktivnosti na teritoriji BiH - kaže Komšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.