NA LICU MJESTA

U Srebrenici zasijan krompir na površini od 60 dunuma

Dvanaest tona sjemenskog krompira uvezeno je iz Nizozemske a bit će posijani na plantažama Brežani i Vlanici

Sjetva krompira na Brežanima. S. Smajlović

Piše: S. Sm. / Avaz.ba

4.5.2020

Pored uzgoja maline i kupine te otkupa jagodastog voća, Opća poljoprivredna zadruga (OPZ) iz Srebrenice odlučila se ove godine i za proizvodnju krompira. Ako vremenski uvjeti budu povoljni, do kraja ove sedmice bit će završena sjetva krompira na površini od 60 dunuma vlastitog posjeda. 

Dvanaest tona sjemenskog krompira uvezeno je iz Nizozemske, a bit će posijan na plantažama Brežani i Vlanici. Kompletna proizvodnja ovog krompira namijenjena je za domaće tržište.

Poljoprivrednici u akciji. S. Smajlović

Ova zadruga uzgaja maline na plantaži od 30, dok plantaža kupine u Brežanima obuhvata površinu od 100 dunuma uređenog zemljišta. Ovogodišnja proizvodnja organske maline i kupine vrši se pod stručnim nadzorom mladog agronoma Nurije Omića, koji je iz studentskih klupa odmah dobio posao.

Pored toga, OPZ raspolaže modernom hladnjačom kapaciteta od 1.000 tona, s dva tunela, pogonom za preradu i pakovanje jagodastog voća. Prošlogodišnje zalihe otkupljene maline i kupine i one s vlastitih plantaža, svedene su na minimum, jer su za ove kvalitetne srebreničke proizvode zainteresirane strane zemlje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.