PANDEMIJA

Ministarstvo civilnih poslova kreće u drugi val borbe protiv koronavirusa

Saopćenje za javnost

Traje borba s koronavirusom. Avaz

Avaz.ba

4.5.2020

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine pokreće aktivnosti koje se odnose na jedan, do sada zanemaren aspekt borbe sa pandemijom koronavirusa. 

Aspekt će obuhvatiti marginaliziranu i najranjiviju skupinu, skupinu kojoj su potrebne psihosocijalna pomoć i njega da svoje dnevne obaveze realiziraju na najkvalitetniji način, da život učine dostojanstvenim i da prevladaju sve izazove nametnutog načina života u izolaciji. Osim borbe lijekovima, drugi val borbe protiv virusa o kojem se skoro nikako ne govori jeste borba za emocionalnu stabilnost, za očuvanje integriteta djece i mladih sa poteškoćama u razvoju. Ova skupina je nerijetko izložena zaboravu sredine u kojoj živi, a uvjeti njihova života su skoro nesnošljivi. Mnogi od njih žive odvojeno od roditelja i staratelja, u domovima i specijaliziranim ustanovama. 

Osim što im često nedostaju elementarne potrepštine svakodnevnog života, od higijenskog materijala, maski, rukavica pa do hrane, odjeće i obuće, nedostaju im i sredstva za realiziranje dnevnih obaveza u skladu s njihovim mogućnostima. Osim ovoga, mnogo je i roditelja ili staratelja  koji trebaju naći put pomoći svom djetetu, ali i, ništa manje, put samoosnaživanja da bi bili spremniji i jači pomoći svojoj djeci, koja su pod dvostrukom traumom: traumom zbog jedne vrste izoliranosti i marginalizacije u društvu i traume koja se odnosi na posve nove uvjete života koje je nametnula pandemija koronavirusa. 

Traje borba s koronavirusom. Avaz

Imajući u vidu činjenicu da nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, aktivnosti, akcije i kampanje koje će Ministarstvo pokrenuti, ići će u dva pravca: pomoć u organiziranju najboljih praksi psihosocijalne pomoći djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju i njihovim roditeljima, a drugi pravac se odnosi na posredovanje u osiguravanju potrepština za odvijanje dostojanstvenog života ove skupine i njihovih najbližih, ali ništa manje i pomoć institucijama u koje su neki od njih smješteni.

Prvi razgovori sa potencijalnim saradnicima i donatorima već  sunapravljeni. Prvi koraci ka kreiranju smjernica za pomoć ovim skupinama već su postavljeni i u narednom, podjednako teškom periodu borbe protiv virusa bit će pokrenute aktivnosti kako bi se dosegao postavljeni cilj. Djeca i mladi nisu i ne smiju biti zanemareni, zaboravljeni i prepušteni sami sebi.

Centri u kojima su smješteni, trebaju pomoć svih institucija. Centri za socijalni rad trebaju više kako bi pomogli bolje. Roditelji moraju znati da nisu sami i ostavljeni. Stoga, aktivnosti koje slijede će, u skladu s ingerencijama Ministarstva, biti okrenute ka pomoći ovim skupinama i, ništa manje, podizanju svijesti najšire javnosti o nužnosti empatije i osjećaja pripadnosti. Inkluzija nije i ne smije biti tek puka riječ u priručnicima nego život kojim žive navedene skupine - navodi se u saopćenju Ministarstva civilnih poslova BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.