SARAJEVO

Žuljević: Ako je Vlada napustila radnike, mi na to nemamo pravo

Vrijeme je da banke pokažu solidarnost, kaže Žuljević

Nastavljena sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH. Printscreen

Piše: E. H. / Avaz.ba

4.5.2020

U nastavku rasprave o Korona-zakonu na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH delegat Aner Žuljević (SDP) kazao je da je vrijeme prije koronavirusa u BiH obilježeno padom ekonomije.

- Naši ljudi sui prije korone morali da pokažu kako se može živjeti sa 400 KM. Zaustavili smo ekonomiju i kriza je vrlo specifična. Vlada FBiH je trebala da analizira situaciju sa tri aspekta, a o tome je i ranije govorio SDP BiH. Nedostaju dva segmenta, a radi se o poslodavcima od kojih se očekuje da zadrže radnike i ako im je zabranjen rad. Domaćinstva su segment koji je u potpunosti zanemaren. Vlada FBiH je sama sebi uložila 12 amandmana, i to na 14 članova zakona. Inače, zakon je nedovoljan, a radi se o prebacivanju novca – istaknuo je Žuljević.  

Dodao je da SDP predlaže 20 amandmana, a jedan od njih je i isplata minimalne plaće radnicima uz plaćanje doprinosa i poreza.

- Ako je Vlada napustila radnika, mi na to nemamo pravo. Nije mnogo ono što mi tražimo u amandmanima. Aktuelna politika ukrade taj iznos iz budžeta kroz javne nabavke. Vrijeme je da banke pokažu solidarnost, i to kroz moratorije, jer će opet banke zarađivati na građanima kad dođe normalno vrijeme – kazao je Žuljević.


Srna-Bajramović: Vlast ne misli o građanima. Printscreen

Delegat Segmedina Srna-Bajramović (SDP) istaknula je da ovo nije vrijeme za podjelu na poziciju i opoziciju. 

- Jedine efektivne mjere koje su vlade donosile su restriktivne mjere, ali nismo imali niti jednu ekonomsku mjeru. Vlast je sve vrijeme djelovala isključivo ograničavajući slobode građana, a to nisu pratile mjere brige za narod – poručila je Srna-Bajramović.

Dodala je da su najviše kažnjeni penzioneri i nezaposleni.

- Svi ekonomisti imaju jedno zajedničko, a to je da našoj privredi treba mnogo više da bi stala na koljena. Brutalna neravnoteža kroz zakon pokazuje da nismo shvatili kako je građanima. Moramo uspostaviti bh. Covid-19 ekonomiju – istaknula je Srna-Bajramović.

Hadžić: Zakon štiti fondove. Printscreen

Delegat Dževad Hadžić (SDP) kazao je da se odustalo od rješenja da nema pomoći za kompanije koje su otpuštale radnike.

- Ovaj zakon ide na zaštitu fondova, ali i akumulirane dobiti poslodavaca. Treba se insistirati na isplati plaće na nivou od 80 posto od februarske plaće. Frapirala me izjava predsjednika Udruženja poslodavaca da treba pustiti da propadnu kompanije koje ne mogu da u krizi opstanu. Iz tih razloga tražim zaključak da Dom naroda PFBiH, nakon subvencioniranja doprinosa, izvijesti koji su subjekti koristili ta sredstva, kao i da li su isti koristili poticajna sredstva za zapošljavanje – pojasnio je Hadžić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.