SARAJEVO

U Predsjedništvu BiH sastanak političke radne grupe o EU

Političko tijelo koje će se sastajati i prema potrebi pomagati u rješavanju određenih pitanja u vezi s evropskim putem BiH

Fena

4.5.2020

Počeo sastanak u Predsjedništvu BiH. Fena

Nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, u dogovoru sa predstavnicima iz Evropske unije, dogovorilo formiranje političke radne grupe i pokrenulo inicijativu radi pokretanja reformskih procesa u BiH i realizacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, danas je u zgradi Predsjedništva BiH organiziran prvi sastanak te grupe.

Grupu čine predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik, predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, Bisera Turković i Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući i dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, Denis Zvizdić i Borjana Krišto te predsjedavajući i dopredsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Nikola Špirić.

U pitanju je široko političko tijelo koje će se sastajati u zgradi Predsjedništva BiH i prema potrebi pomagati u rješavanju određenih pitanja u vezi s evropskim putem BiH te će biti zaduženo da se osigura da procesi unutar BiH idu naprijed i da se postigne što je moguće širi konsenzus.

Susret članova radne grupe dolazi uoči samita u Zagrebu 6. maja, kada će na videokonferenciji šefovi država ili vlada država članica Evropske unije i zapadnog Balkana razmatrati stanje procesa evropskih integracija.

Inače, prema pisanju pojedinih medija, Dragan Čović odbio je učešće u ad hoc tijelu za odgovor EU te je o tome obavijestio i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.