SAOPĆENJE

Ambasada Rusije: S nedoumicom pratimo reakciju nadležnih organa BiH

Naveli su da insinuacije da ruski medicinski radnici stižu "iz sasvim drugih razloga" smatraju neosnovanim i zlonamjernim

Ambasada Rusije u Sarajevu. Arhiv

Avaz.ba

4.5.2020

S nedoumicom pratimo reakciju nadležnih organa BiH na našu molbu o pružanju pomoći u vezi s osiguravanjem nesmetanog kretanja ruske medicinske humanitarne ekipe preko graničnih prijelaza Bosne i Hercegovine radi pružanja pomoći Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, saopćili su iz Ambasade Rusije

- Ne može se reagirati drugačije na činjenicu da je pitanje pružanja humanitarne pomoći onima kojima je ona zaista potrebna i onima ko tu pomoć traži, postala talac političkih kontradikcija. Razvija se situacija u kojoj politika radi na štetu svojih građana, njihovog zdravlja i dobrobiti. Paradoks je u tome da su upravo oni koji sad glasno odbijaju pomoć, još prije mjesec isto tako glasno negodovali da je, kako su oni naglašavali, ruska pomoć stigla samo u Republiku Srpsku. Kao što vidite, pomoć može biti pružena i u Federaciji BiH, jer je tamo bila zatražena. Sjećamo se prethodnih brojnih izjava lokalnih lidera da je "svaka pomoć dobrodošla". Dakle, ispada da ipak nije? – navodi se u saopćenju Ambasade Rusije.

Ambasada Rusije. Arhiv

Naveli su da insinuacije da ruski medicinski radnici stižu "iz sasvim drugih razloga" smatraju neosnovanim i zlonamjernim.

- To nanosi štetu prijateljskim odnosima između naših država, u korist kojih su se, inače, izražavali i oni od kojih sad čujemo ove izmišljotine. Mi nikome ništa ne namećemo. Bosna i Hercegovina je suverena država, koja samostalno donosi odluke. Međutim, čisto ljudski, htjeli bismo da politika ipak promijeni mišljenje te da dopusti stručnjacima raditi ono što moraju u sadašnjoj situaciji, odnosno spašavati živote bez ikakvog povezivanja s entitetima, nacionalnom pripadnosti te ličnim preferencijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.