SARAJEVO

Prihvaćeno zaduženje kod Svjetske banke i MMF-a

Niti jedna zemlja u okruženju nije zatražila moratorij na svoje obaveze prema kreditorima, kaže Milićević

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH. Fena

Piše: E. H. / Avaz.ba

4.5.2020

Većinsku podršku delegata Doma naroda Parlamenta FBiH dobile su i Odluka o prihvatanju zaduženja sporazuma o zajmu između BiH i Svetske banke - Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za hitni projekt za Covid-19.

Ipak, Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja FBiH u okviru Istrumenata za brzo finansiranje (RFI) MMF-a izazvao je raspravu.  

Delegat Aner Žuljević (SDP) izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da je za kantone predviđeno čak 200 miliona KM.

- Uz to se ne zna hoće li kantoni dobiti gratis taj novac, a iz Vlade FBiH nam poručuju da se nadaju da će ovaj novac završiti u ekonomskim projektima. Zamolio bih i ministricu finansija FBiH Jelku Milićević da nam objasni kako se došlo do ovog iznosa zaduženja od MMF-a. Zašto nismo uzeli milijardu i po i pomogli svim građanima – rekao je Žuljević.

Delegat Rasim Pajić (A-SDA) predložio je ovom prilikom zaključak da Vlada FBiH uključi kantone i općine u razgovore o kriterijima o raspodjeli sredstava.

Milićević: Nismo bankrotirali. Printscreen

Nakon diskusije, delegatima se obratila ministrica finansija FBiH Jelka Milićević.

- Aranžman je usvojilo Fiskalno vijeće BiH, Pismo namjere upućeno je i u njemu je sve definirano. Iznos je definiran, u budžetu smo rekli da su to dugoročni izvori finansiranja, kao što je ovaj. Budžet je usvojen s tim izvorima finansiranja. Iz tih razloga mi ne možemo reći za šta će kantoni i općine koristiti u svojim budžetima, a trebala bi se koristiti u svim aktivnostima prema budžetu. Zašto nismo zatražili moratorij na kredite koje mi imamo prema domaćin i stranim bankama i međunarodnim institucijama? Onog trenutka kad zatražite moratorij, vi priznajete da ste u bankrotu, mi nismo u tom stanju. Ukoliko to uradimo, nećemo više moći dobiti povoljne kredite – pojasnila je Milićević.  

Dodala je da niti jedna zemlja u okruženju nije zatražila moratorij na svoje obaveze prema kreditorima. 

Nakon što je ministrica Milićević odgovorila na pitanja delegata, većinom glasova podržano je i zaduženje kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.