SJEDNICA

Kolegij SDA: Opravdane sumnje u vezi respiratora iz Kine

Podržavamo odluku Vlade Federacije BiH da se preispitaju i učine dostupnim javnosti nabavke koje su vršile federalne institucije

Kolegij SDA. Avaz

Avaz.ba

4.5.2020

Kolegij SDA na današnjoj sjednici je usvojio sedam zaključaka koji se, pored ostalog, tiču nastupa Predsjedništva BiH kada je u pitanju evropski put i usvajanja korona-zakona. Na sjednici Kolegija, razgovarali su i o budžetu, izborima te spornoj nabavci respiratora.

Zaključke Kolegija SDA pročitajte u nastavku:

- Pozdravljamo jedinstveni nastup i duh saradnje u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, koji je rezultirao usvajanjem inicijative za ubrzanje evropskog puta i uspostavljanjem ad hoc Političke radne grupe.

- Pozdravljamo usvajanje Antikorona zakona i Rebalansa budžeta Federacije BiH, kojima će biti omogućeno ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije na području Federacije.

- SDA je spremna podržati imenovanje novog ministra za ljudska prava i izbjeglice u skladu sa principima ranijeg koalicionog dogovora, nakon čega je potrebno krenuti i u izbor rukovodilaca preostalih državnih institucija i agencija.

- Pozivamo Vijeće ministara, sa fokusom na Ministarstvo finansija BiH, da hitno privede kraju izradu i usvajanje Budžeta Bosne i Hercegovine.

- Pozivamo Vijeće ministara BiH da, u saradnji sa epidemiološkim službama i entitetskim kriznim štabovima, izvrši zdravstveno-sigurnosnu procjenu na temelju koje bi Centralna izborna komisija BiH poduzela pripreme za početak izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

- Podržavamo pokretanje istražnih radnji, te očekujemo ubrzano provođenje istrage s ciljem provjeravanja zakonitosti nabavke respiratora za potrebe zdravstvenog sistema Federacije BiH, uzimajući u obzir čitav niz opravdano iskazanih sumnji u vezi sa ovom nabavkom.

- Podržavamo odluku Vlade Federacije BiH da se preispitaju i učine dostupnim javnosti nabavke koje su vršile federalne institucije za vrijeme pandemije. Očekujemo da to isto učine i svi drugi nivoi vlasti u BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.