REAKCIJE Zamjenik ministra odbrane BiH

Okolić: Naša oprema ni izdaleka nije savremena kao ruska

U humanitarna pitanja se nije smjela miješati politika

Srna

Mirko Okolić

Foto: Avaz


Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić rekao je da Oružane snage BiH imaju mogućnost da vrše dezinfekciju prostora, ali da njihove mogućnosti nisu ni blizu onima kojima raspolažu u Rusiji, te da se u humanitarna pitanja nije smjela miješati politika.

Okolić je naveo da Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH imaju opremu za dezinfekciju, ali da ona nije ni izdaleka savremena kao oprema sa kojom Oružane snage Ruske Federacije rade dezinfekciju prostora, kako u Republici Srpskoj, tako i u Srbiji.

- Imali su namjeru da to rade i u Federaciji BiH, a zbog čega to nije urađeno, zaista nije mi jasno i ne vidim zdrav razum za takav potez jer se radi o humanitarnim pitanjima sprečavanja širenja koronavirusa  ili njegove eliminacije što je prije moguće - rekao je Okolić. 

On je istakao da se u "te stvari ne bi smjela miješati politika", istakavši da će tu poslije trebati da se odgovori na pitanja, ako se moglo spriječiti širenje koronavirusa zbog čega to nije urađeno.

- Cijeli ovaj put i rasprava koja se oko ovog vodi je bespotrebna i to se sve moglo završiti u toku jednog dana. Već su ekipe mogle biti na terenu i završiti posao koji nije komercijalnog, nego humanog karaktera - konstatovao je Okolić.

  • Ruska delegacija

    Ruska delegacija

    Foto: Avaz


On je naglasio da se postavlja pitanje zašto se ne prihvata nešto što je humanitarnog karaktera. 

- Pa i da imamo u BiH dovoljno resursa, zašto ih ne čuvati za kasnije kada nam budu, takođe, potrebni, a nečije druge pomoći te vrste ne bude bilo. Iz Ministarstva odbrane još niko nije ni tražio sredstva za dezinfekciju jer je vjerovatno poznato da to nisu sredstva tog obima nego su više namijenjena za neku drugu vrstu dezinfekcije koja ne može odgovoriti potrebama koje zahtijeva virus korona - rekao je Okolić.

On je dodao da je koronavirusom obuhvaćena cijela planeta i da su to posebne dezinfekcije.

Ruski humanitarni konvoj, koji je 1. maja trebalo da po zahtjevu iz predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Dragana Čovića dođe u Mostar radi dezinfekcije Kliničkog centra i ostalih ustanova zbog virusa korona, zaustavljen je na granici. 

Više o temi

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na