ZVANIČNICI

Predsjednik Kine poslao pismo Miloradu Dodiku: Poznat sadržaj

Uložiti napore u neprekidno produbljivanje prijateljske bilateralne saradnje

Đinping pisao Dodiku. Agencije

Srna

4.5.2020

Predsjednik Kine Si Đinping uputio je pismo srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku u kojem je, u ime rukovodstva Kine i svoje ime izrazio saosjećanje sa vlastima i građanima u BiH i poželio brzu pobjedu nad pandemijom Covid-19.

- Pandemija Covid-19 širi se po cijelom svijetu i Kina prati epidemiološku situaciju u BiH. Suočavajući se sa do sada neviđenim bezbjednosnim izazovima javnog zdravstva, međunarodnoj zajednici trebaju jedinstvo i saradnja više nego ikada. Kineska strana, pridržavajući se koncepta zajedničke budućnosti čovječanstva, aktivno podržava napore svih država u borbi protiv pandemije, te ide rame uz rame sa međunarodnom zajednicom u prevladavanju poteškoća - istakao je predsjednik Kine.


Si Điping. Agencije

U pismu upućenom članu Predsjedništva BiH, kineski predsjednik je naveo da je Kina pružila pomoć BiH u okviru svog kapaciteta i spremna je da nastavi saradnju u borbi protiv pandemije.

Pridajem veliki značaj prijedlozima o saradnji u oblasti biotehničke farmacije koje ste predložili. Resorna institucija kineske strane će aktivno razgovarati o tome sa relevantnim naučnim institucijama u BiH. Kineska strana je spremna da, zajedno sa BiH, unapređuje saradnju u tehnološkoj inovaciji, sprovodi Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka, širi saradnju u javnom zdravstvu, doprinosi izgradnji zdravstvenog Puta svile, kako bi se zaštitilo zdravlje i blagostanje naroda dvije zemlje - istakao je Si. 

Predsjednik Kine je naglasio da je od velike važnosti razvoj prijateljskih odnosa, te izrazio spremnost da zajedno sa članom Predsjedništva BiH ulože napore u neprekidno produbljivanje prijateljske bilateralne saradnje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.