RAZGOVOR

Picula za "Avaz": BiH je posljednji veći korak ka EU napravila prije četiri godine

Riječ je o globalnoj krizi čije se realne i dugoročne ekonomske i društvene posljedice trenutno ne mogu do kraja pojmiti

Picula: Nastupit će kriza. Agencije

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

5.5.2020

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu i izvjestilac za proširenje na zapadnom Balkanu Tonino Picula je u razgovoru za "Dnevni avaz", povodom predstojećeg samita Evropske unije, koji se održava sutra u Zagrebu, kazao da u BiH trenutno ne vidi politički relevantnu snagu koja status quo, prilagođen postdejtonskim političkim elitama, može ozbiljno mijenjati.

Izostale reforme

Naglasio je da su prošle pune četiri godine od posljednjeg većeg iskoraka BiH prema Evropskoj uniji. 

- U međuvremenu su uglavnom izostale krupnije političke, ekonomske i socijalne reforme. To je produkt programirano loših međustranačkih odnosa i ciljanog blokiranja rada institucija. Međutim, BiH ima puno pravo na svoje mjesto u evropskoj političkoj arhitekturi 21. stoljeća. Bilo bi idealno da svoje evropske ambicije potvrdi unutrašnjim harmoniziranjem političkih odnosa. Sve ostalo će ju držati na evropskom začelju - kaže Picula.

Dodaje da će se zbog aktuelne pandemije koronavirusa samit u Zagrebu održati samo kao videokonferencija.

- I pored toga, ambicije i ciljevi skupa na vrhu ostaju isti. Uz naglasak na održivu evropsku perspektivu regije, EU će potvrditi da stoji uz svoje susjede i partnere te posebno ostaje posvećena aktivnoj podršci njihovim naporima u borbi protiv posljedica pandemije. EU je vrlo brzo mobilizirala paket viši od 3,3 milijarde eura u korist zapadnog Balkana - pojašnjava Picula.

Picula: Nastupit će kriza. Agencije

Dodaje da posljednji paket pomoći uključuje neposrednu podršku zdravstvenom sistemu.

- Tu se podrazumijeva isporuka neophodnih zaliha, podrška socijalnim i ekonomskim potrebama, kao i paket makroekonomske finansijske pomoći u iznosu od 750 miliona eura i 1,7 milijardi paketa pomoći Evropske investicijske banke. Bit će istaknuto da ovakva podrška, solidarnost i saradnja daleko nadilaze ono što bilo koji drugi izvanevropski partner može pružiti regiji - naglašava naš sagovornik.


Milioni siromašnih

Osvrnuo se i na aktuelnu pandemiju koronavirusa. Ističe da bi se zbog nje moglo stvoriti novih 100 miliona siromašnih. 

- Riječ je o globalnoj krizi čije se realne i dugoročne ekonomske i društvene posljedice trenutno ne mogu do kraja pojmiti. Upravo zbog sveobuhvatnosti posljedica pandemije, ekonomskih i društvenih, u potpunosti razumijem kako u nekim zemljama postoji jak pritisak na što skorije otvaranje svih djelatnosti i ekonomije da bi se one u što većoj mjeri ublažile. Ipak, imam utisak da i dalje prijeti velika opasnost za živote ljudi svih dobi - naglašava.

Ogroman paket pomoći

Osvrnuo se i na ekonomske posljedice za EU. 

- Članicama EU potreban je ogroman paket pomoći čiji bi teret bio solidarno raspoređen među članicama. Riječ je o sredstvima koje bi članice trebale preuzeti putem izdavanja zajedničkih obveznica, za što se aktivno zalažem i u Evropskom parlamentu. Uz predviđen pad BDP-a više od sedam posto, sredstva Evropskog stabilizacijskog fonda sigurno neće biti dovoljna bez solidarno raspoređenog tereta - zaključuje Picula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.