RAMAZANSKA PRIČA

U selu Prijeko Brdo nalazi se mekteb star više od 100 godina

U planu renoviranje vjerskog objekta

Nova džamija u zaseoku Rijeka temeljito obnovljena, džematlije dale 100 hiljada KM. H. Čalić

Piše: H. Čalić / Avaz.ba

5.5.2020

Da bi se nekad u najudaljenije nerazvijeno selo Prijeko Brdo kod Gračanice stiglo, trebalo je pola dana putovati kroz naselja Pašalići, Soko, Doborovci, Džakule, Trnovci. Doduše, postojao je teško prohodan prijeki seoski put preko Srhatlija. Zato je selo i dobilo ime Prijeko Brdo.


Uče se mukabele

Danas se u Prijeko Brdo, zahvaljujući prije svega mještanima i Gradskoj upravi Gračanice, asfaltnim putem preko onih istih Serhatlija automobilom stiže za petnaestak-dvadeset minuta. Asfalt je stigao i u sve zaseoke, u centru je nova četverorazredna škola sa sportskim terenom, džamija, kuće uređene.

Mubarek ramazanski dani su prilika da se ljudi ovog naselja još više okrenu vjeri. Istina, pandemija je i ovdje uzela „danak“, pa se vjernici snalaze i u krugu svojih porodica provode ramazanske dane. U svakoj kući Kur'an je na stolu, uče se mukabele. Kada se na obnovljenoj džamiji u zaseoku Rijeka upale kandilji, počinju iftari, po starim dobrim običajima. Ljudima teško pada to što u svojoj džamiji ne mogu ići na namaze, klanjati teravije, džuma-namaze, ali su svjesni da se mjere zaštite moraju i trebaju poštovati.


Ibrahim Jahić pohađao školu u mektebu Jahići. H. Čalić

Ibrahim Jahić (78) kaže da je stari mekteb građen prije više od stotinu godina i nalazi se u zaseoku Jahići. Kako u to vrijeme u selu nije bilo škole, mekteb je do podne služio za nastavu, popodne za vjersku pouku. Sve do 1957. godine, kada je sagrađena škola. Danas, Prijeko Brdo ima savremenu školsku četverorazrednu zgradu.

Mujo ef. Drndić: Ponosan na svoje džematlije. H. Čalić

- Gledam stari, oronuli mekteb. U njega sam išao u osnovnu školu. U njemu su se učila slova, opismenjavali ljudi, ali se i naša vjera izučavala. Sagrađen je od drveta. Vrijeme je učinilo svoje, pa se zgrada jedva drži da se ne sruši. To mi nećemo dozvoliti, jer stari mekteb je naša historija, u njemu smo se opismenjavali, odrastali. Naći ćemo donatora, pa mekteb vratiti u život. U njegovim odajama ima nešto sačuvanih starih predmeta, tu će i ostati - kaže Ibrahim Jahić.


Obnova mekteba

Mjesnim imam Mujo ef. Drndić priključio se Ibrahimovim planovima i željama. Ističe kako su se donatori javili da obnove mekteb, ali je planove preduhitrila korona. Čim ona nestane, s obzirom na to da su u selu riješena brojna infrastrukturna pitanja, na red dolazi obnova mekteba.

- Naše vrijedne džematlije koji žive u Prijekom Brdu, ali i oni koji su se odselili, uložili su oko 100 hiljada maraka u temeljitu obnovu džamije u Rijeci. Ograda, krov, PVC stolarija, sve to sada džamiji daje izgled kakav zaslužuje Božija kuća. I stari mekteb će zasijati starim sjajem - reče ef. Mujo Drndić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.