RAZGOVOR

Papić za "Avaz": Nacionalna politička ekonomija pravi nam veću štetu od korone

Zastrašujuće je da ni nakon deset dana od otkrivanja afere u vezi s nabavkom respiratora za FBiH niko nije priveden na informativni razgovor

Papić: Nije korona uzrok krize. Arhiv

Piše: F. Karalić / Avaz.ba

5.5.2020

Nije korona uzrok krize. Korona je detonirala permanentnu ekonomsku i socijalnu krizu u BiH, pa su zato njene posljedice teže. Ocijenio je ovo u razgovoru za „Dnevni avaz“ Žarko Papić politički i ekonomski analitičar. 



Korupcija i nepotizam

- Šteta koju će napraviti korona manja je od permanentne štete koju nam pravi nacionalna politička ekonomija, odnosno sistem u koji su ugrađeni korupcija, nepotizam, neprofesionalnost, politička lojalnost... - poručuje Papić.

Imajući u vidu ukupno stanje u BiH, posebno unazad posljednje dvije decenije, on kaže da su se, generalno gledano, „građani ponašali uredu, a vlasti veoma različito“.

- Vlasti su reagirale vrlo šlampavo. Nas su zvijezde iznosale. Možda su građani bili bolji od vlasti - ističe Papić.

On smatra da ćemo koronu preživjeti, ali i upozorava da o ekonomskim i socijalnim posljedicama koje slijede niko ozbiljno ne razmišlja. Podsjeća da procjene govore da će kriza, recesija svugdje u svijetu biti najgora poslije Drugog svjetskog rata.


Papić: Totalno su nespremni. Arhiv

- Spominje se da će Njemačkoj trebati osam godina da se vrati na društveni proizvod od prošle godine. Podrška privredi u FBiH planirana je u vidu milijarde maraka. S obzirom na to da SAD u dva navrata finansijske podrške svojoj privredi daju pet hiljada milijardi dolara, što je oko 20 posto godišnjeg društvenog proizvoda, ekvivalent za FBiH bi bio da podrška privredi bude četiri milijarde KM. Te mjere su toliko slabe da i oni sami nakon nekoliko sedmica su rekli da je to tek početak... Totalno su nespremni - tvrdi Papić.


Vanredna situacija

On se osvrnuo i na aferu u vezi s nabavkom respiratora te objašnjenje premijera FBiH Fadila Novalića da „on ima sto agencija te da ne može pratiti njihov rad“. 

- Riječ je o vanrednoj situaciji. Prema tome, za vanredne situacije i vanredne velike investicije mora znati premijer. Ili on, kako javno kaže, ne zna šta se radi, ili ne govori istinu. Bojim se da je ovo drugo u pitanju. Zastrašujuće je da, evo, ni nakon deset dana niko nije priveden na informativni razgovor. Pazite, ako cuku izvedete tokom policijskog sata na ulicu, budete kažnjeni s 500 KM, a ovdje niko ništa - ističe Papić.



Ništa više neće biti isto kao prije

Papić smatra da ništa više neće biti isto kao prije. Dodaje da će u ekonomskom i socijalnom smislu posljedice biti mnogo veće nego što se sad čini. 

- Ništa normalno neće biti sljedeće dvije godine. Nažalost, neke stvari će morati postati normalne, poput socijalne distance. Nove vakcine neće biti prije početka nove godine, a zamislite haosa koji će tada nastati - koja je najbolja, najjeftinija... - ističe Papić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.