SKANDALOZNO

Pojedine banke u FBiH najavile povećanje kamata privrednicima

Neprihvatljiva i nekorektna najava

Pandurević: Apeliramo na moral. Arhiv

Piše: E. H. / Avaz.ba

6.5.2020

Udruženje poslodavaca FBiH posljednjih dana obaviješteno je od određenog broja članica da su im banke sa kojima sarađuju najavile povećanje kamata u narednom periodu, potvrdio je za „Avaz“ direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević.

Dodao je da se radi o dvije banke s područja Federacije BiH, a da su takve slučajeve prijavile tri kompanije koje su članice Udruženja.

- Radi se vjerovatno o tome da su te kompanije u svojim ugovorima imale član o promjenjivoj kamatnoj stopi. Sumnjam da su u ovom trenutku banke učinile bilo šta protuzakonito. Ali mi ovdje apeliramo na moral, a zbog situacije u kojoj se nalazimo. Ne treba govoriti koju je štetu pandemija koronavirusa nanijela privrednicima – pojasnio je Pandurević.

Prema njegovim riječima, članice Udruženja se nadaju da će se ova praksa zaustaviti.


Pandurević: Teška situacija. Arhiv

- Najava povećanja kamata na postojeće kredite kompanijama je neprihvatljiva i nekorektna. U uslovima kada kompletna svjetska pa tako i bosanskohercegovačka privreda trpi stravične posljedice krize izazvane pandemijom koronavirusa, pokušaj pojedinih banaka da povećanjem kamata sačuvaju ionako visoke bankarske profite, u potpunosti zanemarujući interese klijenata, smatramo neprihvatljivim - ističu iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Podsjećamo, države u regionu, a poput Crne Gore uvele su moratorij na otplatu kredita koji podrazumijeva privremenu obustavu svih plaćanja obaveza po osnovu kredita (glavnica, kamata, zatezna kamata, naknada i dr.). Od 23. marta do 10. aprila u Crnoj Gori za moratorij se prijavilo 66.114 korisnika kredita, odnosno 52 posto ukupnog broja korisnika kredita. Moratorijem je samo u tom periodu obustavljena otplata 1,3 milijardi eura kredita. 

Sekulić: Bit će isplaćeno 1,9 miliona eura. Arhiv

Također, ministrica ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić kazala je da su preduzećima i zaposlenima, koji su za program subvencija aplicirali tokom praznika i ispunili kriterijume predviđene programom, iz budžeta bit će isplaćeno 1,9 miliona eura u bruto iznosu.

- Što se tiče programa subvencija, svima koji su aplicirali tokom praznika i ispunili kriterijume predviđene programom je već danas uplaćena zarada na žiro račun poslovne banke preko koje primaju zaradu - kazala je Sekulić na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT).

Ona je navela da se radi o 1.612 preduzeća i 6.651 zaposlenom, za koje je iz budžeta danas isplaćeno 1,9 miliona eura u bruto iznosu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.