NA LICU MJESTA “Avaz” u zeničkoj Ensar džamiji

Vjernici s radošću došli u džamije: Srce je puno, nedostajao je džemat

Ovaj ramazan je bio dosta drugačiji bez džamije i namaza, kaže Hamzić

D. Pašalić / Avaz.ba
06.05.2020 13:13

Od danas su otvorene džamije za dnevne namaze (džuma, podne i ikindija, op.a.) uz poštivanje važećih preporuka i propisa nadležnih organa i ranijih instrukcija Rijaseta o poštivanju mjera zaštite tokom boravka u džamijama. 

Ova vijest obradovala je brojne vjernike, koji su dočekali da konačno mogu obavljati namaz u džematu i džamiji, posebno jer je mjesec ramazana. Ekipa “Avaza” posjetila je Ensar džamiju u Zenici, gdje smo zatekli vjernike kako sa oduševljenjem hode prema kapiji džamijskog dvorišta. Među njima je i Islam Hamzić, koji je, kaže, s velikom radošću dočekao vijest o otvaranju džamija.

- Presretan sam što mogu klanjati u džematu. Ovaj ramazan je bio dosta drugačiji bez džamije i namaza. Ne pamtim to u svojih 65 godina. Srce mi je puno - govori Hamzić, koji je ispoštovao sve preporuke nadležnih na sprečavanju širenja koronavirusa.

Zbog vijesti o otvaranju džamija presretan je i Rasim Kobilica, koji kaže da je ramazan itekako drugačiji bio bez džamije i džemata.

- Radost je za mene bila velika kada sam čuo da otvaraju džamije. Kada postim da dođem i obavljam namaz gdje trebam. Razlika ovoga ramazana i prošlih je bila ogromna - govori Kobilica.

Ostali vjernici koje smo zatekli da idu klanjati podne-namaz, također, su bili sretni što su ponovo u Božijoj kući. Prije početka namaza, imam džamije još jednom je ponovio sve preporuke nadležnih kako se treba ponašati za vrijeme pandemije, nakon čega se pristupilo klanjanju podne-namaza.

Komentari

NA VRH