ANALIZA

Skandali u vrijeme pandemije potresaju BiH: Građani su bolji od vlasti

Posljednje afere pokazale da je ministar Radončić znao šta će se dogoditi kada se povukao s čela Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje

Donacije još nisu kako treba ni počele stizati, a otvorene su brojne afere. Avaz

Piše: Fahir Karalić / Avaz.ba

6.5.2020

Kakav narod, takva vlast. Kaže stara izreka, koja očito ne važi u BiH. Uvjerili smo se u to u posljednjih mjesec i po, od početka pandemije koronavirusa i restriktivnih mjera koje su uvedene u našoj zemlji. Građani su pokazali da su ipak bolji dio ove zemlje.  



Prvi val

Prvi val dočekali smo spremni. Uvedene su mjere koje su dale ljekarima vremena da se uhvate ukoštac s koronavirusom. Međutim, kako stvari stoje, padamo već na drugom ispitu. Čim je prvi strah splasnuo, počelo se pričati o novcu, ovlaštenjima, dnevnoj politici, isplivale su i brojne afere i skandali koji potresaju javnost.  

Firma Fikreta Hodžića, koja se bavi malinarstvom, za više od deset miliona maraka, nabavlja respiratore/ventilatore, ili šta već, za Federaciju, u Republici Srpskoj medicinsku opremu nabavlja turistička agencija, zateže se u vezi s podjelom novca od Međunarodnog monetarnog fonda, pozivaju se ruski vojnici da dezinficiraju bolnice...

Ministar sigurnosti Fahrudin Radončić dobro je predvidio šta će se dogoditi. Nakon što je uspješno obavio onaj prvi dio posla koji se tiče njegovih direktnih nadležnosti, povukao se s čela Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, uz pojašnjenje da je vrijeme da posao preuzme struka, te je poručio da ne želi imati doticaja s donacijama.



Prof. Fočo: Narod pokazao solidarnost. Arhiv

Da je bio u pravu, pokazuje i činjenica da donacije još nisu kako treba ni počele stizati, a otvorene su brojne afere, poput one sa sumnjivom nabavkom respiratora, upitne cijene i kvaliteta. Šta li će tek biti kada počnu stizati milioni KM pomoći, kredita...?

A da se narod dugo ne čudi, pobrinuli su se preksinoć doktori, ministri, pjevači. Rođendanskom slavlju doktora Kliničkog centra u Sarajevu Jusufa Šabanovića prisustvovali su i državni ministar Staša Košarac, dekan Veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić, pjevači Halid Bešlić, Hari Mata Hari, Šerif Konjević, Semir Cerić Koke... Bez maski, jedan uz drugog, uz alkohol i mezu, prekršili su baš sve uvedene mjere.

Prof. Salih Fočo, sociolog i bivši dekan Filozofskog fakulteta u Sarajeva, smatra da je narod pokazao da je mnogo solidarniji i discipliniraniji od vlasti, da je oslonjen jedan na drugog, bez obzira na etnička i politička predstavljanja.


Papić: Vlasti reagirale vrlo šlampavo. Arhiv

- U vrijeme krize i pandemije narod je pokazao solidarnost i saosjećanje, te da je iznad nivoa onih koji ga predstavljaju. Političke elite i vlasti pokazale su da nemaju dovoljno osjećaja za potrebe građana. Brzo se otuđe, upadnu u klišee i ne vode računa o životu i potrebama ljudi - zaključuje prof. Fočo. 


Zvijezde nas iznosale

I Žarko Papić, politički i ekonomski analitičar, smatra da su se, generalno gledano, „građani ponašali uredu, a vlasti veoma različito“.

- Vlasti su reagirale vrlo šlampavo. Nas su zvijezde iznosale - ističe Papić.



Život na ovim prostorima trajniji je od prolaznih politika

- Vidi se da je život na ovim prostorima trajniji i bitniji od prolaznih politika. BiH je u povijesti imala mnogo politika koje su nestale, ali solidarnost naroda je uvijek bila iznad nevolja, posebno onih političkih - ističe prof. Fočo.  


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.