SARAJEVO Prvi put od 17. marta

Nakon skoro dva mjeseca, klanjan podne-namaz u Begovoj džamiji

Uz poštivanje socijalne distance

Al. Ti. / Avaz.ba

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je obavljen zajednički podne-namaz u prisustvu od dvadesetak džematlija, prvi put nakon stupanja na snagu Instrukcije Islamske zajednice o ponovnom početku obavljanja dnevnih namaza u džamijama u našoj zemlji. 

Kao što je poznato, ova instrukcija donesena je na sjednici Rijaseta Islamske zajednice u BiH 30. aprila, a predviđa postepeno otvaranje džamija prvo za dnevne namaze, odnosno džumu, podne i ikindiju namaz.

Prema uputstvima na svim džamijama i mesdžidima, obavezno je nošenje zaštitne maske, dezinfekcija ruku, obuće pri ulasku, poštivanje fizičke distance te je naznačeno kojim osobama je zabranjen dolazak iz rizičnih grupa, a koje tretiraju državni propisi.

Također, vjernici trebaju koristiti ličnu serdžadu i tespih, izbjegavati upotrebu abdesthane, te koristiti posebne kese za obuću prilikom dolaska u džamiju. 

Kao što je poznato zbog pandemije koronavirusa obavljanje namaza u džamijama obustavljeno je 17. marta, dok je broj vjernika na džumi bio ograničen.

NA VRH

Podijeli članak na