PARLAMENT BIH

Podnesen zahtjev za smjenu ministra Košarca

Ministar svojim činom pokazao nepoštivanje zakonskih propisa, te direktno doveo u opasnost zdravlje građana

Staša Košarac. Fena

Fena

6.5.2020

Zastupnici BH bloka danas su u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podnijeli zahtjev za iniciranje glasanja o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i to na način da se glasa o smjeni ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca.

Zahtjev su potpisali i zastupnici Nezavisnog bloka, PDP-a i SDS-a - saopćeno je iz Naše stranke.

U saopćenju se navodi da je povod njegovo prisustvo na slavlju u sarajevskom restoranu Golf-Klub, čime je prekršio mjere propisane za suzbijanje pandemije koronavirusa.

Dodaje se da je ministar Staša Košarac svojim činom pokazao nepoštivanje zakonskih propisa, te direktno doveo u opasnost zdravlje građana Bosne i Hercegovine.


Vijeće ministara BiH. Avaz

Osim toga, u saopćenju se kaže da je građanima poslao poruku „da u BiH postoji nedodirljiva politička elita za koju ne važe zakonski propisi niti je na dometu pravosuđa, čime je narušen i ugled institucije kojom rukovodi, ali i ugled zemlje u cjelini“.

- Navedenim postupanjem je počinio radnje koje imaju obilježja krivičnog djela prema Krivičnom zakonu Federacije BiH - član 225: „Ko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležni organ zdravstvene službe određuje preglede, dezinfekciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za suzbijanje ili sprečavanje zarazne bolesti kod ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine“ - tvrdi se u saopćenju.

Ističe se da je pandemija stanje nesreće u kojem je provođenje propisanih mjera prioritet, a članovi najviših državnih organa to svojim primjerom moraju pokazati.

- Odgovor Parlamentarne skupštine na ovakvo ponašanje mora biti smjena ministra Košarca. Svrha smjene nije samo kazna za ministra. Ona mora biti opomena svim ostalim ljudima na odgovornim pozicijma, prije svega nama, zastupnicima građana. Smjena ministra Košarca mora se desiti i kao važan korak ka vraćanju povjerenja građana u institucije sistema.

Ako većina odluči suprotno, ona poručuje isto što i ministar Košarac, da je iznad zakona te da je, ako pripadate odgovarajućoj političkoj opciji, moguće čak i nekažnjeno svjesno ugrožavanje zdravlja građana - navodi se u saopćenju Naše stranke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.