BRČKO

Optužnice protiv dvije osobe zbog prenošenja zarazne bolesti

Nisu poštovali mjere izolacije

Optužnice dostavljene Osnovnom sudu. Arhiv

Avaz.ba

6.5.2020

Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine podiglo je optužnice i dostavilo ih na potvrđivanje Osnovnom sudu Distrikta protiv tri osobe s tog područja zbog sumnje da nisu postupale u skladu s mjerama nadležnih organa za suzbijanje i sprečavanje epidemije zarazne bolesti covid-19 (koronavirus).

Svima im je stavljeno na teret da su kršenjem zdravstvenih mjera, koje su im određene po dolasku iz zemalja zahvaćenih epidemijom, počinili kaznena djela nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije. 

Dvoje od njih se tereti i za krivično djelo prenošenja zarazne bolesti, saopćeno je iz Tužilaštva.

Zbog napuštanja obiteljskog doma za vrijeme trajanja mjere izolacije, posjećivanja drugih osoba i trgovinskih objekata, optužnice su podignute protiv M. S. (42) iz Brčkog i M. Đ. (39) iz susjednog naselja Potočari.

Optuženi nisu nosili ni zaštitnu opremu. Arhiv

Također, optužnicu protiv V. F. (35) iz Brčkog Tužilaštvo je podiglo zbog napuštanja obiteljskog doma za vrijeme trajanja mjere izolacije i slobodnog kretanja gradom, pri tome bez nošenja bilo kakve zaštitne opreme.

Svi spomenuti se terete za kazneno djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

Pored toga, sumnja se da M.S. i M.Đ. nisu postupili po nalozima kojima nadležno tijelo zdravstvene službe određuje druge mjere za suzbijanje ili sprečavanje zarazne bolesti kod ljudi, pa je zbog toga došlo do opasnosti od širenja zarazne bolesti.

Stoga je njima stavljeno na teret i kazneno djelo prenošenje zarazne bolesti, navodi se u saopćenju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.