REAKCIJA

Đenan Salčin: Imali su namjeru suspendovati dijelove Zakona, obavijestio sam Vijeće ministara BiH

Salčin kaže da je Vlada FBiH na kraju ipak sve suspendirala, zbog čega je obavijestio čelne ljude Vijeća ministara da se to ne dozvoli na državnom nivou što su oni i prihvatili

Kadrija Kolić i Đenan Salčin. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

6.5.2020

Kadrija Kolić, advokat Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite, oglasio se u javnosti povodom afere "Respiratori".

Kolić je rekao da kao pravni zastupnik direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka iznosi niz činjenica za koje je javnost dosada bila uskraćena, a koje umnogome mogu promijeniti percepciju o slučaju nabavke respiratora iz Kine.

On tvrdi da stenogram koji su mediji objavili jasno svjedoči da je direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin na sjednici Vlade svima tvrdio jednu stvar u vezi sa ovim pitanjem, a kasnije je potpuno iznio drugačije stavove u više navrata, što je dovelo do uznemiravanja javnosti.

Naime, danas objavljeni stenogram u pojedinim medijima, potvrđuje da se na sjednici pozvao na član 10. Zakona o javnim nabavkama i rekao: “dajemo ugovornim organima na slobodno takvo postupanje da procijene koji predmet nabavke podliježe ovom Zakonu”.

Zatim je dodao da je «dovoljna samo narudžbenica», te da: «Ono što je bitno istaći, a to će biti jasno u instrukciji jeste da samo ugovorni organ mora donijeti odluku, znači, to je odluka, dvije rečenice, potpiše se direktor gdje kaže, znači, ovaj ugovor izuzima se od Zakona o javnim nabavkama, odnosno ta nabavka, kaže se između ostalog u reakciji Kolića.


Salčin: Optužbe Kolića. Arhiv

No, Đenan Salčin za "Avaz" kaže da mu je drago što je objavljen stenogram sa sjednice, jer je potvrđeno sve što je govorio.

- Ja sam tražio od Vlade da ne suspenduje Zakon jer postoji zakonsko opredjeljenje kako da se riješi ova situacija.To se sve jasno vidi i na stenogramu sve fino piše. Da je došlo do suspenzije onda bi imali anarhiju i ne bi se znalo ni ko šta kupuje ni ko šta nabavlja - kaže Salčin.

Salčin kaže da je Vlada FBiH na kraju ipak sve suspendirala, zbog čega je obavijestio čelne ljude Vijeća ministara da se to ne dozvoli na državnom nivou što su oni i prihvatili.

- Nakon toga smo obavijestili  sve institucije kako da se ponašaju u vezi naabavki za vrijeme koronavirusa. Ne znam ni o kakvom sukobu interesa Kolić govori. Ja sam na strani Tužilaštva i SIPA-e  jer radimo na drugim predmetima - kaže Salčin.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.