VIJEĆE SIGURNOSTI UN

Reakcije na Inckov izvještaj: Žestoke kritike Rusije, podrška SAD, Njemačke i Belgije

Predstavnica Sjedinjenih Američkih Država navela kako je u urađeno mnogo posla, ali kako još mnogo toga ostaje da se uradi

Vijeće sigurnosti UN. Avaz

Avaz.ba

6.5.2020

Predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja je iznio niz kritika na Izvještaj koji je visoki predstavnik u BiH Valentina Incka (Inzko) predstavio danas Vijeću sigurnosti UN-a. 

- Pažljivo smo slušali gospodina Incka i žao nam je što se kvalitet izvještaja visokog predstavnika nije popravio. Kritikovanje Srba u BiH je postao ustaljeni put kojim se piše Izvještaj visokog predstavnika. Umjesto krivnje, Ured Visokog predstavnika bi trebao ponuditi rješenja. Narod BiH zaslužuje da sam bira načine rješavanje problema. Visoki predstavnik i dalje nalazi izmišljenje argumente. Visoki predstavnik se referirao na obavezujuće obaveze prema NATO-u kao put prema EU integracijama. U bh. društvu o ovome nema konsenzusa. Obaveza predstavnika je da se pobrine za civilnu implementaciju mirovnog sporazuma -  kazao je Nebenzja i poručio Upravnom odboru PIC- da je vrijeme da zatvori Ured OHR-a.


O dešavanjima u Srebrenici

On je dalje naveo kako Incko "demonizuje Srbe i drži se argumenata baziranih na presudama iz Haga".

- Dokumenti iz britanskih arhiva koji su objavljeni nedavno otkrivaju bitne detalje o dešavanjima u Srebrenici, te se nadamo da će formirana komisija iz RS utvrditi činjenice. Pozivamo sve aktere u BiH da se drže aktivnosti u okviru svojih nadležnosti i praktikuju lokalnu politiku umjesto internacionalne. Poštujemo unutarnji dijalog u BiH u cilju obostranog poštovanja i nalaska rješenja - kazao je Nebenzja.

On je pozivao sva tri naroda da dijalogom nađu rješenje i saglasnost oko potencijalnih nesuglasica.


Podrška SAD, Njemačke i Belgije

S druge strane, predstavnici SAD, Njemačke i Belgije u Vijeću sigurnosti UN-a su iskazali podršku Izvještaju Valentina Incka. Poručili su kako se ne smije dozvoliti prekrajanje historije i naglasili značaj odavanja poštovanja žrtvama genocida.

 - Belgija se u potpunosti slaže sa izjavama Delegacije EU. Zahvaljujem se na Izvještaju Valentinu Incku i pozdravljam gospođicu Irenu Hasić. Bitno je da svi lideri naprave iskorak u borbi protiv korupcije u doba pandemije. BiH nije sama, dobila je veliku pomoć od EU. Čvrsto vjerujemo da je budućnost BiH u EU - kazao je Mark Pekstim (Marc Pecsteen) predstavnik Belgije. 

On je naveo kako je najvažnije da se namjera provođenja reformi na putu ka EU pretvori u praksu. Istakao je i kako Angelica Nussberger sudija Ustavnog suda vrhunski ekspert, te dodao da je glorificiranje ratnih zločinaca nedopustivo. 

Kristof Hojzgen (Christoph Heusgen) predstavnik Njemačke je jasno poručio kako će ta država nastaviti da podržava sve što radi Evropska unija i Visoki predstavnik u BiH. 

- Ostajemo posvećeni kredibilnoj EU perspektivi za BiH i NATO-u kao putu za saradnje u budućnosti. Bitno je da nastavimo sa implementacijom Dejtona i jedno od osnovnih načela je poštivanje vladavine prava. Imenovanje Angelice Nussberger kao sutkinju Ustavnog suda je dobra stvar jer se radi o jako kvalifikovanoj osobi. Moramo spriječiti prekrajanje historije, ovo se odnosi na Srebrenicu gdje moramo pokazati poštovanje prema žrtvama - poručio je Hojzgen. 

Predstavnica Sjedinjenih Američkih Država je navela kako je u urađeno mnogo posla, ali kako još mnogo toga ostaje da se uradi.

- Mi podržavamo vaš mandat u provođenju civilnog aspekta Dejtonskog sporazuma. Oktobarski izbori bili održani ili ne, moramo insistirati na provođenju fer i demokratskih izbora. BiH mora ostati na putu prema EU integracijama i NATO-u - rekla je ona. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.