SAZNAJEMO

Salkić: Imamo zainteresirane za izgradnju prvog poslijeratnog plinovoda u BiH

U protekle dvije godine putem EU fondova i Ambasade SAD osigurano oko 3,5 miliona KM, kaže Salkić

Salkić: Pokrivene sve faze projekta. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

7.5.2020

Predstavnici evropskih fondova izrazili su interes i želju da finansiraju izgradnju prvog poslijeratnog plinovoda u Bosni i Hercegovini, kazao je za „Avaz“ direktor „BH-Gasa“ Jasmin Salkić.  

Dvije godine

Dodao je da će izgradnja plinovoda Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske biti djelimično finansirana iz grant sredstava Evropske unije.

- U protekle dvije godine putem evropskih fondova i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH osigurano je oko 3,5 miliona maraka. Ovim novcem su pokrivene sve faze projekta i izrade studija do dobivanja urbanističke dozvole. Ono što raduje je to da niko od donatora nije imao niti jednu primjedbu na dosadašnju fazu realizacije projekta - pojasnio je Salkić.

Prema njegovim riječima, ispoštovane su sve procedure zahtijevane od donatora.

- Sretni smo što „BH-Gasu“ sredstva nisu uplaćivana direktno, već su uplate išle nosiocima pojedinih faza projekta od donatora - kazao je Salkić.

Mapa Južne interkonekcije BiH i Hrvatske. Arhiv

Inače, završen je idejni projekt plinovoda Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

- Tokom 2019./2020. godine obavljani su poslovi na izradi projektne dokumentacije za plinovod Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske na pravcu Zagvozd (HR) - Posušje (BiH) - Novi Travnik, s odvojkom za Mostar. Izrada idejnog projekta je finansirana grantom Evropske komisije koja je ovaj posao povjerila međunarodnom konzorciju „Mot MacDonald - Connecta“, a koji je u tu svrhu angažirao i četiri domaće kompanije za izradu pojedinih faza - pojašnjeno je. 

Naredna faza

Dodaje se da je izrada dokumentacije započela u avgustu 2019. te, kao što je i planirano, idejni projekt plinovoda završen i isporučen korisniku ''BH-Gasu'' 30. aprila 2020. godine.

- Naredna faza je stručna revizija isporučene projektne dokumentacije, što će izvršiti inozemni konsultant i za šta je, također, osiguran grant Evropske komisije u okviru Zajedničke pomoći za podršku projektima u evropskim regijama (JASPERS) - istaknuto je.

U toku izrada studije utjecaja na okoliš

- U toku je izrada studije utjecaja na okoliš i društvo, koja će biti urađena u skladu s okolišnom i socijalnom politikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kao i svim zahtjevima domaćeg zakonodavstva. Za izradu ovih dokumenata osigurana su grant sredstva Američke agencije za međunarodni razvoj, a izrađivač je izabran u međunarodnoj javnoj tenderskoj proceduri provedenoj po EBRD pravilima - istaknuto je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.