PRENOSIMO

Šeranić: Imam još dan godišnjeg koji vrijedno čuvam kad zatreba

Najveći problem je što je virus nov i što cijela naučna zajednica traži

Alen Šeranić. Arhiv

Avaz.ba

7.5.2020

Pred nama će svakako biti jedna nova normalnost, i to ne treba da bude neuobičajeno. Kada su se desili nemili događaji 2001, donesene su mjere o bacanju tečnosti na aerodrom i skidanje kaiša i sata, i to je sada svima normalno. Vjerovatno će tako biti i s ovim virusom, pred nama je novo normalno vrijeme, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS, prilikom gostovanja u programu „Nes radija“. 


Različite vrste mjera

- Najveći problem je što je virus nov i što cijela naučna zajednica traži adekvatne naučne dokaze kako se jasno postaviti prema ovom virusu. Zbog toga smo mi išli sa različitom vrstom mjera kroz različite faze i to nismo radili samo mi u Republici Srpskoj, nego se na tom principu radi i u cijelom svijetu - dodao je Šeranić.

On je ovom prilikom naglasio kako konstantno dolaze nove naučne činjenice, koje ukazuju na postojanje ili nepostojanje neke potrebe.

- Međutim, kada govorimo o običnom čovjeku, nošenje zaštitne maske kad se izlazi u javni prostor je jedna od mjera koje se ne mijenjaju i koje ostaju, a ono što je svakako preporuka je da se u zatvorenim prostorijama nose zaštitne rukavice koje treba dezinfikovati prije i poslije ulaska u sam prostor. To je ono što će nam biti novo i na šta se moramo naviknuti kao normalno - istakao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, jako je bitno prihvatiti i usvojiti fizičku distancu koja se, kako ističe, potvrdila kao jedna od najboljih preventivnih mjera koje osoba kao pojedinac može da učini. Ono što mnoge zanima, kako ističe ministar Šeranić, u novoj realnosti jeste ljeto, more, odmori i način na koji će sve to funkcionisati.

Alen Šeranić. Arhiv

- Kao što ste mogli da čujete, kolege u Hrvatskoj i Crnoj Gori već daju preporuke za plaže, ali što se nas tiče, ja vidim mogućnost da se možemo kupati na Vrbasu kad dođe ljeto. Ali svakako - korak po korak, pa ćemo rasvijetliti i te mjere kako bi sve funkcionisalo kako treba - rekao je Šeranić.


Ljetovanje će pričekati

Iako je već dva mjeseca njegovo ime jedno od najspominjanijih u svim medijima, pa tako i među ljudima, kroz smijeh ministar Šeranić ističe kako bi više volio da situacija nije takva, već da se spominje u smislu zdravog načina života i lijepih stvari. A na pitanje kada će na zasluženi odmor, ministar napominje da će to, po svemu sudeći, morati da pričeka.

- Na odmor ću vjerovatno kada i svi. Mada moram priznati da mi je ostao još jedan dan godišnjeg odmora, koji vrijedno čuvam da ga iskoristim kada mi bude zatrebao - ispričao je ministar Šeranić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.